Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Engelli çocuğu olan annenin erken emekliliği PDF Yazdır e-Posta
20 Mayıs 2010

SİGORTA işe başlama tarihim 01.07.1993, prim gün sayım 5517 gün, halen SSK'lı olarak çalışmaktayım. 29.04.2008 tarihinde Down sendromlu bir bebeğim oldu. Çocuğumun özürlülük raporundaki oranı yüzde 50.

Bu bilgiler doğrultusunda engelli çocuğu olan sigortalı kadınlara sağlanan erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor muyum? Eğer faydalanabiliyorsam ne zaman emekli olabilirim ve resmi anlamda neler yapmam gerekiyor? Songül Kalav

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalılara sağlanan erken emeklilik hakkından yararlanabilmek için çocuğunuzun başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda özürlü olduğunun tespitini istemeniz, bunun için de en son çalışmalarınızın geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurup, yetkili sağlık hizmeti sunucularına çocuğunuzun sevk işlemini yaptırıp, alacağınız raporla Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmanız gerekiyor.

01.07.1993 sigorta başlangıcıyla devredilen SSK'dan emeklilik için 20 yıllık sigortalılık süresi, 50 yaş ve 5675 prim günü şartlarına tabi olup, 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekliliğe hak kazanırsınız.

Çocuğunuzun, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğunun kabul edilmesi halinde, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçen prim ödeme gün sayılarınızın dörtte biri, prim ödeme gün sayınıza eklenir ve eklenen bu süreler ayrıca emeklilik yaş haddinizden (50 yaştan) indirilir.


http://www.aksam.com.tr/2010/05/20/yazar/17512/metin_tas_sez...