Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Güçlerini birleştiren KOBİ'lere 250 bin lira hibe verilecek PDF Yazdır e-Posta
22 Mayıs 2010
İstihdamın yükünü çeken KOBİ'lere destek geliyor. Küresel krizde zor durumda kalan küçük ve orta boy işletmelere destek amacıyla (KOSGEB) kaynaklarından karşılanmak üzere 6 yeni program hazırlandı. Ortak olarak bir araya gelen işletmelere 250 bin liraya kadar geri ödemesiz, 500 bin liraya kadar geri ödemeli kredi verilecek.

-Küresel krizde reel sektörü yalnız bırakmayan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) yeni bir destek paketi daha geldi. KOBİ'lerin gelişmesine katkı sağlamayı amaçlayan idare, işletmelere projelerine göre finansman desteği sağlayacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan paket ile küçük ve orta boy işletmelere 263 milyon liralık kaynak aktarılacak. Altı farklı program ile işletmeler üretim, pazarlama, ihracat, personel, Ar-Ge, fuar, makine teçhizat alımı ve kira giderleri gibi birçok konuda destek sağlanacak. KOBİ Proje Destek Programı'nda destek limiti 150 bin lira olurken, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı'nda üst limit 500 bin liraya kadar çıkacak. Destek oranı bölgelere göre yüzde 50 ile yüzde 60 arasında değişiklik gösteriyor. Bayan girişimciye destek oranı ise yüzde 10 daha fazla olacak. Ortak olarak bir araya gelen işletmelere 250 bin liraya kadar geri ödemesiz, 500 bin liraya kadar geri ödemeli destek sağlanacak.

Bakan Nihat Ergün, paketin kaynağının KOSGEB bütçesiyle sınırlı olduğunu söyledi. Ergün, "Bu rakamı süreç içinde belki artırabilir ve 300 milyon liraya çıkarabiliriz. Bu programların aktivitesine göre, sağladığı etkiye göre kaynağını artırma imkanına sahip olacağız. İş-Kur ve Kalkınma Ajansı kaynaklarından söz etmiyorum. Onlarla birlikte yapacağımız kaynaklar toplandığında çok daha yüklü rakamlar ortaya çıkacaktır." dedi. Bu yıl kendi başına girişimci olmak isteyen 400 kişiye destek sağlanacağını kaydeden Ergün, destek programıyla işletmelere özgü problemlerin yine işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir program oluşturduklarını söyledi. Programla, KOBİ'lerin kendi projelerini kendilerinin hazırlamalarını, kendi beceri ve noksanlarını daha iyi tanımalarını sağlayacaklarını anlattı. Bakan Ergün'ün açıkladığı destekler kapsamında KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, İşbirliği-Güç Birliği Destek Programı ve Genel Destek Programı yer alıyor. Desteklerden faydalanmak için girişimcilerin KOSGEB eğitiminden geçmesi gerekiyor.

Bakan Ergün, geri ödemesiz desteklerin işleyişine yönelik soru üzerine, bu desteklerin proje bazlı destekler olduğunu söyledi. Ergün şu bilgileri verdi: "Projeler hayata geçirilebilir, ticarileşebilir nitelikte olacaktır. Teknik heyet projelerin realist projeler olup olmadığına karar verecek. Burada takip mekanizması kurulacak. Bir takip mekanizması olmadan, 'al ne halin varsa gör' değil. Başarısız da olabilirler bir kısmı, biz orasında değiliz. Risk almazsanız tekno girişimciyi destekleyemezsiniz. Ama risk almadan önce projenin rasyonel olup olmadığına dair, ticarileşip ticarileşemeyeceğine dair, teknik çalışmayı ciddi bir ekip yapıyor, seçiliyor ve destekleniyor. Tekno parklardaki çalışmalar da ayrıca takip ediliyor. Dolayısıyla bu kaynaklar kamu kaynağı olduğu için ciddi bir ön elemeden geçiyor ve takip mekanizması ile devam ediyoruz."

Bakan Ergün, bu destek programlarının uygulamaya girmesiyle, kurum teşkilat yapısını güçlendirmek için, 81 ilde KOSGEB Merkez Müdürlüğü açılmasına ilişkin bir karar aldıklarını da açıkladı. Daha önce açıklanan projelerin sonuçlarının da önümüzdeki dönemde duyurulacağını kaydetti. Şirketler için 'aile hekimliği' uygulamasına geçildiğini vurgulayan Ergün, böylece KOBİ'lerde sorunları çözmek kadar, sorunların ortaya çıkmadan önlenmesini amaçladıklarını vurguladı

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=986832&title=gu...