Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kurumlar vergisi mükellefiyetinin başlangıç tarihi PDF Yazdır e-Posta
24 Mayıs 2010
Kurumlar vergisi mükellefleri:

1.Sermaye Şirketleri (Anonim şirketler, eshamlı komandit şirketler, limited şirketler) ve aynı mahiyetteki yabancı kurumlar,

2.Kooperatifler,

3.İktisadi Kamu Müesseseleri,

4.Dernek ve Vakıflara Ait İktisadi İşletmeler,

5.İş Ortaklıklarıdır.

Tüzel kişiler tescil ile birlikte tüzel kişilik kazanır.Tüzel kişilerin ticaret siciline kayıt edildikleri tarih itibariyle mükellefiyetleri başlar.

* İktisadi kamu müesseselerinin ve dernek, sendika, cemaat ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin:
* Kamu idarelerine veya kamu müesseselerine ait veya tabi olması,Ticari, zirai veya sınai bir işletme niteliğinde olmaları,
* Yukarıda sayılan faaliyetlerin devamlı olması, hallerinde mükellefiyetleri başlar.

İş ortaklıklarının tüzel kişilikleri yoktur. Talep etmeleri durumunda kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilir. Aksi halde ortaklık adi ortaklık gibi dikkate alınır.

Kurumlar vergisinden muaf olan kurumlar, kurumlar vergisi beyannamesi vermezler.

Ancak, bu kurumların:

* Stopaja tabi ödemeleri varsa stopaj sorumlulukları devam eder.
* KDV’den istisna edilmeyen işlemlerinden dolayı KDV mükellefiyetleri devam eder.
* VUK hükümlerine göre bildirim, defter tasdiki ve defter tutma, kayıtların belgelendirilmesi, saklanması ödevleri devam eder.
* Ayrıca fatura kullanan mükelleflerin belgeleri anlaşmalı matbaalara bastırmak veya notere tasdik ettirmek zorunlulukları devam eder.

Kurumların stopaja tabi ödemelerinin ve KDV’den istisna edilmeyen işlemlerinin olması durumunda mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekir.

İşe başlama, işi bırakma ve mükellefiyette meydana gelen değişikliklerde bildirimlerin yazılı olması esastır. Bunun istisnası defter tutmaya mecbur olmayan mükelleflerden okuma yazma bilmeyenlerin bildirimlerini sözlü olarak yapabilmesidir. Sözlü bildirimler tutanakla tespit edilir.

Yazılı bildirimler posta ile taahhütlü olarak gönderilebilir. Bu durumda bildirimin postaya taahhütlü olarak verildiği tarih vergi dairesine verilme tarihi olarak kabul edilir.

Kurumlar vergisi mükellefleri işe başladıklarını bağlı bulundukları vergi dairesine bildirmek zorundadırlar. İşe başlama, ‘İşe Başlama/Bırakma Bildirimi’ ile yapılır. Bildirimle ilgili form vergi dairelerinden alınabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden indirilmek suretiyle de elde edilebilir.

İşe başlama bildirimi;


* Tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayanlarda bunları temsile yetkili kişiler tarafından imzalanır.
* Şirketlerin kuruluş aşamasında işe başlama bildirimleri ticaret sicil memurluklarınca yapılır.
* İşe başlama bildiriminin serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir aracılığıyla düzenlenmesi halinde, bu kişiler tarafından da ayrıca kaşe/mühür basılmak suretiyle imzalanır.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin bağlı olduğu vergi dairesi Tam mükellefiyette, kurumun kanuni veya iş merkezinin bulunduğu yer vergi dairesi, Dar mükellefiyette, kurumun Türkiye’deki işyerinin veya daimi temsilcisinin bulunduğu yerin; bunlar olmadığı takdirde yabancı kuruma kazanç sağlayanların bağlı bulunduğu, yer vergi dairesidir.

Mükellefiyetin başlaması için, vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden indirilmek suretiyle elde edilebilecek olan işe başlama bildirim formunun doldurulması ve forma eklenecek belgeler ile birlikte vergi dairesi sicil yoklama servisine müracaat edilmesi gerekmektedir.

İşe başlama bildirimi, şirketlerin kuruluş aşamasında işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde ticaret sicili memurluğunca ilgili vergi dairesine yapılır. Ticaret sicili memurlukları, kurumlar vergisi mükellefi olup, Türk Ticaret Kanunu’nun 30. maddesi gereği tescil için başvuran mükelleflerin başvuru evraklarının bir suretini ilgili vergi dairesine gönderir ve şirketlerin işe başlamayı bildirme zorunlulukları ortadan kalkar.

İşe başlamanın süresinde bildirilmemesi durumunda vergi dairesince birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.



Nexia