Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Keyfi vergi cezasına performans kriteri PDF Yazdır e-Posta
26 Mayıs 2010

Image

İş dünyasının yoğun tepkisine neden olan vergi denetimlerine standart geliyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarscıklıoğlu başta olmak üzere iş dünyasının son günlerde sıkça eleştiri konusu haline getirdiği yoğun vergi denetimleri Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Maliye, bu konuda yeni bir mekanizma hazırladı. Maliye, vergi denetim elemanlarına sorumluluk getiren ve denetime yeni sistem öngören düzenlemeyi, Başbakanlık’a sunulan vergiyle ilgili torba yasa tasarı taslağına ekledi. En geç temmuz ayı içinde Meclis’ten geçmesi beklenen düzenlemenin ayrıntıları ise Maliye’nin çıkaracağı yönetmeliklerle belirlenecek. İşte yeni sistemin ayrıntısı:

RİSK ANALİZİ


Yeni sistemle birlikte denetlenecek mükellefleri denetim elemanları değil, merkezden yapılacak risk analizi sonuçları belirleyecek. Analiz sonuçları vergi kayıp ve kaçağı yönünden en riskli sektör ve işyeri gruplarını ortaya çıkaracak. Denetim elemanları işte bu riskli sektörlerde yer alan firmalardan kendisine göre en riskli gördüğü firmayı denetleyecek. Risksiz sektörlerde ve işyerlerinde denetime yoğunlaşılmayacak. Denetimler belirli bir standart çerçeve içerisinde yapılacak ve performans sistemi uygulanacak. Denetim elemanı kendi seçip denetlediği mükellefin kayıtlarında vergi kaçağı bulursa raporunu yazıp cezayı kesecek. Ancak mükellef bu cezaya itiraz edip mahkemeye başvurur, mahkeme de mükellefi haklı bulursa denetim elemanı sicil cezasına çarptırılacak. Cezalar ve mükafatlar o denetim elemanının performansını belirleyecek. Performansı bozulan deneticiler gerekirse eğitime alınacak.

GİB TEK SÖZ SAHİBİ OLSUN


Gelirler Kontrolörlüğü’nün 74’üncü yıl dönümü Ankara’da kutlandı. Gelirler Kontrolörleri Derneği Başkanı Burhan Düz, vergi denetim birimleri arasında yaşanan sorunun, Gelir İdaresi’nin vergi denetiminde tek söz sahibi, otoriter olamamasından kaynaklandığını söyledi.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/103501-maliyeciye-ceza-y...