Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mali Kural Tasarısı Meclis'e sevk edildi PDF Yazdır e-Posta
28 Mayıs 2010
Mali Kural Kanun Tasarısı, Bakanlar Kurulu'nun onayından sonra önceki gün akşam saatlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edildi.

Tasarının, haziran ayı içinde Meclis'te kabul edilerek kanunlaşması bekleniyor. Türkiye ekonomisinin 'yeni çıpası' olacak kanunun amaçları arasında kamu açığı ve borç yükünün sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması yer alıyor. Diğer hedefler mali disiplin anlayışını kalıcı hale getirme, risk priminin düşmesini sağlayarak borçlanma maliyetlerini azaltma, mali sürdürülebilirlik ve öngörülebilirlik ekseninde makroekonomik istikrarın kalıcı hale getirilmesi. Mali Kural Kanunu Tasarısı 26 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla Meclis'e sevk edildi. Tasarı 12 maddeden oluşuyor.

Kanunun gerekçesinde, mali kurulların kamuoyunda şeffaf şekilde izlenebilmesi ve hesap verilebilirlik ilkesi vurgulanıyor. Kurallı maliye politikasının mali disiplini sağlama açısından kamunun tamamını kapsamasının önemine dikkat çekiliyor. Mali sürdürülebilirlik ve öngörülebilirlik ekseninde makroekonomik istikrarın kalıcı hale getirilmesi ve güçlendirilmesi gereğine değinilen gerekçede, bu amaçlarla kanunun kamu mali yönetiminde uygulanacak mali kuralları ve bunlara ilişkin ilke, esas ve usullerinin düzenlenmesinin hedeflendiği belirtiliyor. Tasarıda, en geniş içeriğe sahip olacak kamu kesimi tanımlamasın tercih edilerek, toplam kamunun kanun kapsamına alınmasının amaçlandığı kaydediliyor.

Kanunla, Yüksek Planlama Kurulu kararı ile yayımlanan Orta Vadeli Program ve Mali Plan birleştirilerek tek bir doküman haline getiriliyor. Gerekçeye göre, yeni kanunda mahsup ve terkin işlemleri bütçe ile ilişkilendirilerek mali yönetimin saydamlığının artırılması amaçlanıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=988962&title=ma...