Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türk bankaları artık Avrupaya borç vermenin zevkini tadıyor (21.11.07) PDF Yazdır e-Posta
21 Kasım 2007
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünün şu anda likidite eksiği bulunmadığını belirterek, "Son 3 aydır bir zamanlar Türk bankalarını istisnasız aynı kategoriye koyup göz ardı eden ve fon limitlerini sınırlayan Batı Avrupa bankalarına yüksek faizle borç vermenin zevkini tadıyorlar" dedi.

KRİZ TECRÜBESİ: Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kurum bütçesiyle ilgili sunuşunda, şunları söyledi: "Türk bankacılık sisteminin riskler karşısındaki farkındalık derecesi geçmişle karşılaştırılamayacak kadar üst seviyelerdedir. Yeniliklere açık nüfus yapısı ve krizlerde kazanılan tecrübe, bankacılığımızı Avrupa Birliği’ne en uyumlu sektörlerin başında getirmektedir. Diğer yandan bankacılığımız komşu tüm ülkelerden ve Doğu Avrupa ülkelerinden ve hatta bazı yönleriyle gelişmiş ülkelerden pek çok alanda olumlu anlamda farklı bir görünüm sergilemektedi."

KONUTTA YÜZDE 27 ARTIŞ: Bireysel kredilerin özellikle 2004-2005 döneminde hızla arttığını vurgulayan Bilgin, şöyle konuştu: "2 Kasım 2007 tarihi itibariyle 89 milyar YTL’ye ulaşan bireysel kredilerde, konut kredileri 31 milyar YTL ile ilk sırada, kredi kartları ise 25 milyar YTL ile ikinci sıradadır. Eylül 2006 ile Eylül 207 arasındaki bir yıllık dönemde konut kredileri yüzde 27, ihtiyaç kredileri yüzde 62, kredi kartları yüzde 20 oranında artmış, taşıt kredileri yüzde 16 oranında azalmıştır."

’SERT OLMAYIN’ UYARISI: Küçük ve orta ölçekli şirketlere (KOBİ) dönük kredilerin bankacılıkta en önemli aktif kalem adayı olduğuna dikkat çeken Tevfik Bilgin, şu uyarıları yaptı: "Bu noktada kredilerle ilgili olarak üzerinde hassasiyetle durulması gereken en önemli husus, kredilerin büyüklüğü veya hangi bankanın ne kadar çok kredi verdiği değil, bu kredilerin kalitesidir. Bu kalite ise bankalarımızın riske duyarlılık seviyesinin doğrudan yansımasıdır. Bu noktada dönem dönem gözlemlediğimiz kredi veya mevduatta pazar payı artırma amaçlı sert, kırıcı ve bazen rasyonel olmayan rekabet, sistemimizi olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, yeni dönemde en önemli piyasa payı sektörde faaliyete devam edebilme becerisi gösterebilmek olacaktır."

583 bin mortgage müşterisi var bu işi dikkatli yapın

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, ABD ve Avrupa ekonomisini derinden etkileyen ve hálá boyutu gizlenen konut kredileri krizine işaret ederek, ilgili tüm kurulları "dikkatli ve ihtiyatlı" olmaları konusunda uyardı. Bilgin, şunları söyledi: "Konut kredisi müşteri sayısı 583 bin 251’dir. Batı ülkelerinde GSMH’nın yüzde 40-60 arasında bir büyüklüğe ulaşan konut kredilerinin ülkemizde henüz yüzde 5’ler düzeyinde olması bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne sermektedir."

26 bankada yabancı payı yüzde 50’nin üzerinde

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektöründe toplam yabancı payının yüzde 39.4 olduğunu vurguladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bankacılık sektöründeki yabancı payına ilişkin veriler kafa karıştırdı. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türk bankacılık sektöründe yabancı payının yüzde 13.7 olduğunu ifade ederken, Bilgin bu oranı "yüzde 23" olarak açıkladı. Ekren ve Bilgin’in verdiği rakamlar birbirini tutmayınca Bilgin, konuya açıklık getirdi. Bilgin, Bakan Ekren’in verdiği oranda, yabancı payı yüzde 50’nin üzerinde olan bankaların baz alındığını söyledi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, Türkiye’de 26 bankada yabancı payının yüzde 50 düzeyinde olduğunu, bu rakamın 50 banka bazında değerlendirildiğinde, yüzde 22.5 olduğunu söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/7729855.asp?gid=196&sz=41440