Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredilere ilişkin lehte ve aleyhte oluşan kur farklarının yatırımın maliyet bedeline etkisi PDF Yazdır e-Posta
02 Haziran 2010

Image

Yatırımların inşasını finanse etmek amacıyla yurtdışından alınan kredinin sarfedileceği tarihe kadar banka hesaplarında tutulmasından dolayı oluşan lehte kur farkları ile kredilere ilişkin olarak oluşan aleyhte kur farklarının yatırım maliyeti ile ilişkilendirilmesi, net kur farkının inşaatın maliyetine ilavesi gerekmektedir.

 Konuya ilişkin Maliye Bakanlığı’nın 27.06.2000 Tarihli özelgesinin özeti aşağıdaki gibidir.

Dilekçenizin incelenmesinden; elektrik üretimi yapmak amacıyla enerji santrali inşa ettirmekte olduğunuz ve elektrik santrali inşasını finanse etmek amacıyla yurtdışındaki bankalardan ABD Doları cinsinden kredi kullanmış olduğunuz ve söz konusu kredilerin kur farkları ve faizlerinin 163 Seri Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince yatırım hesaplarında aktifleştirildiğinden bahisle, şirketinizin ABD doları cinsinden kullanıldığı kredilerinin banka hesaplarında birkaç gün kalması nedeniyle lehe oluşan kur farklarının yatırımın maliyetinde düşülmesi, döviz kurlarının yükselmesi halinde ise aleyhe oluşan kur farklarının yatırımın maliyetine eklenip eklenmeyeceği hususunda tereddüte anlaşılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 262. maddesinde, “Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin arttırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder.” hükmü yer almıştır.

Bu madde ile iktisadi kıymetlerin maliyet bedellerinin tespitinde fiili maliyetin esas alınması öngörülmüştür. Bu nedenle yatırımlarda kullanılmak üzere alınan dövizlerin bankada tutulmasından, lehe doğan kur farklarının, yatırımın maliyetinde düşülmesi gerekmektedir. Öte yandan, aynı Kanun'un 280. maddesinde yabancı paraların ne şekilde değerleneceği hükme bağlanmıştır. Bu maddeye göre yabancı paraların değerlendirilmesinden borsa rayici, bunun bulunmaması halinde Maliye Bakanlığı’nca tespit olunacak kurun esas alınması gerekir. Yabancı paraların borsa rayici bulunmadığından, bunların değerlendirilmesinde, “sene sonu itibariyle” uygulanacak kurlar Maliye Bakanlığı’nca yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile tespit ve ilan olunmaktadır.

Bakanlığımızca bu konuda herhangi bir tespit yapılmadığı sürece, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nca tespit ve ilan olunan döviz alış kurlarının değerlemelerde esas alınması gerektiği husus 130 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde açıklanmış bulunmaktadır. Bu itibarla, yatırımlarla ilgili olmayan döviz mevcutlarının da buna göre değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu duruma göre, şirketiniz tarafından elektrik santrali inşasını finanse etmek amacıyla yurtdışındaki bankalardan alınan döviz mevcutlarının sarfedileceği tarihe kadar banka hesaplarında tutulmasından dolayı oluşan lehte kur farkları ile kredilere ilişkin olarak oluşan aleyhte kur farklarının yatırım maliyeti ile ilişkilendirilmesi sonuç olarak net kur farklarının santral inşaatının maliyetine ilavesi sonucunu doğuracaktır. (Maliye Bakanlığı Özelgesi 27.06.2000 Tarih ve B.07.0.GEL.0.29/2940-262-149/31481 sayı)

Nexia