Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olup çalışanların aylıkları kesilmeyecek PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2010

Image

Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların, emekli olduktan sonra yurt içinde çalışmaya başlamaları halinde aylıklarının kesilmemesini sağlamaya yönelik ilk adım atıldı.

Geçtiğimiz hafta Meclis'e sunulan kanun teklifinde öngörülen düzenlemeyle, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanıyor. Söz konusu kanun teklifinin yasalaşması halinde, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, emekli aylıkları kesilmeksizin yurt içinde ücretli veya kendi adlarına vergi mükellefi olarak çalışabilecekler, limited şirket ortağı veya anonim şirket yönetim kurulu üyesi olabilecekler.

OLAY NEYDİ?
8.5.2008 tarihine kadar, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar, emekli olduktan sonra yurtdışında çalışmaya başlamaları halinde emekli aylıkları kesiliyordu. Ancak sosyal güvenlik destek primi ödeyerek yurt içinde çeşitli şekillerde çalışabiliyorlar ve emekli aylıkları kesilmiyordu.
3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunun 6. maddesinde, 8.5.2008 tarihinde yapılan değişiklikle, yurt dışı borçlanması yaparak emekli olanların, emekli aylıkları kesilmeksizin yurt içinde çalışmaları yasaklandı.

Yurt dışı borçlanması yaparak emekli olanların tekrar yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaları, ikamete dayalı bir sosyal sigortaya ya da sosyal yardım ödeneği almaya başlamaları veya Türkiye'de sigortalı çalışmaya başlamaları halinde emekli aylıklarının kesilmesine ilişkin hüküm getirildi. Değişikliğin yapıldığı tarihte çalışmakta olanların ise kesintiye uğrayıncaya kadar çalışmalarının devam etmesine olanak sağlandı.
8.5.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan birçok kişi de bu değişiklikten haberdar olmadığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nca da kendileri uyarılmadığı için, emekli aylıkları kesildi ve yersiz ödenen aylıklar faizi ile birlikte geri istendi.

Yapılan düzenleme ile özellikle de kendi nam ve hesabına çalışanlara adeta 'İşyeri açma, açtıysan kapat, ekonomi ve istihdama katkıda bulunma, otur paranın faizini ye' deniyordu.

YURTİÇİNDE ÇALIŞMAYA OLANAK SAĞLANIYOR

Geçtiğimiz hafta Meclis'e sunulan kanun teklifinin 12. maddesinde, kişileri çalışma hayatının dışına iten, çalışma gücü bulunanların dahi çalışmalarına engel olan ve işyerini kapatmak veya devretmek zorunda bırakan ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan düzenlemenin değiştirilmesi öngörülüyor.

Öngörülen düzenlemeye göre, 3201 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak (yurt dışı borçlanması yapmak) suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanların, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilecek. Türkiye'de sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar hakkında ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışılmasına ilişkin hükümleri uygulanacak.

Başka bir anlatımla, kanun teklifinin yasalaşması halinde, yurt dışı borçlanması yaparak emekli olanlar, emekli olduktan sonra yurtiçinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek ücretli veya kendi nam ve hesaplarına vergi mükellefi olarak çalışabilecek, limited şirket ortağı veya anonim şirket yönetim kurulu üyesi olabilecekler.

Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/2010/06/03/yazar/17672/metin_tas_sez...