Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deloitte: Basel-II şirket evliliklerini artıracak (21.11.07) PDF Yazdır e-Posta
21 Kasım 2007
Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, KOBİ’lerin 2009 yılında uygulamaya geçecek olan Basel-II’ye hazır olmadıklarını belirterek, uygulama sonrasında derecesi iyi olmayan şirketlerin birleşeceğini dile getirdi.

Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de 2009’da geçilecek olan Basel-II uygulamasına KOBİ’lerin henüz hazır olmadığını vurguladı. Gürer, bu işletmelerin Basel-II ile gelecek yeni normlara hazır olabilmeleri için derecelendirme yapması gerektiğini kaydetti. İlk yılda standart yöntem uygulanacağını dile getiren Gürer, “Birinci yılda herhangi bir derecelendirme kuruluşu banka adına derecelendirme yapacak. İkinci yılda ise bankalar kendi içsel yöntemlerini belirleyecek” dedi.

DERECESİ DÜŞÜK OLAN ŞİRKETLERİN KREDİ MALİYETİ ARTACAK

Derecelendirme şirketlerinin yönetsel ve finansal niteliklere bakarak derece vereceğini kaydeden Gürer, kredi maliyetinin de dereceye göre belirleneceğine dikkat çekti. Gürer, “Bankaların bilanço aktifleri iyi değilse, iyi şirketlere kredi vermemişlerse garanti verilmemiş gibi kabul edilecek. Bu durumda bankaların sermaye yeterliliğinin rasyosu düşük çıkacak. Bankaların sermaye maliyeti ise derecesi kötü olan şirketlere yansıyacak” diye konuştu.

Derecesi iyi olmayan şirketlerin ya durumunu iyileştireceklerini ya da başka şirketlerle birleşme yoluna gideceklerini dile getiren Gürer, Basel II uygulaması sonrasında yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı şirket evliliklerinin artmasını beklediğini söyledi.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=7731653