Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalınan paraların gider niteliği PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2010

Image

Ticari kazancın ve Kurum kazancının tespitinde çalınan para bedelleri gider olarak dikkate alınamayacaktır.

Konuya ilişkin Maliye Bakanlığı’nın 12.02.2004 tarihli özelgesi aşağıdaki gibidir.

İlgide kayıtlı dilekçeniz incelenmiş olup, konu hakkında görüşlerimiz aşağıda açıklanmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “gider kabul edilmeyen ödemeler” başlıklı 41.maddesinde, hangi ödemelerin gider olarak indirilmesi kabul olunmayacağı sayılmak suretiyle belirtilmiştir.

Diğer taraftan vergi kanunlarında çalınan iktisadi kıymetlerin zarar olarak yazılacağına dair herhangi bir hükme yer verilmemiştir.

Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’nun 88.maddesinin 3.fıkrasında menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında gider fazlalığından doğanlar hariç sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmaz hükmü mevcuttur.

Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Vergi Hukukumuz açısından sermaye ve sermayenin herhangi bir unsurunda meydana gelen değer kayıplarının düşük bedelle değerlendirilmesi veya değişik yollarla sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi esas olarak ticari ve zirai faaliyetlerin normal bir şekilde işleyişinden doğmuş olması şartlarına bağlanmıştır.

Bu nedenle, şirket kasasından çalışan 645 milyon TL. 750 Dolar, 26.900 Euro’nun adı geçen şirketçe zarar olarak kaydedilmesi mümkün değildir.

Öte yandan, çalınan söz konusu para bedellerinin “Cari Hesap”a ya da “Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hesabı”na alınmak suretiyle muhasebeleştirilmesi mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(Maliye Bakanlığı’nın12.02.2004 Tarih B.07.4.DEF.0.34.11 sayılı özelgesi)

Nexia