Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TÜSİAD: Tarım dışı istihdam artışı yetersiz (21.11.07) PDF Yazdır e-Posta
21 Kasım 2007

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), tarım dışı istihdamdaki artış hızının, mevcut işsizlik oranını aşağı çekecek düzeyde olmadığına işaret etti.

TÜSAD, TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi’nin bu yılın Temmuz-Ağustos-Eylül dönemine ilişkin sonuçlarının, tarım dışı istihdam artışının, “işsizlik oranını sabit tutacak biçimde”, yıllık 550 bin kişilik uzun dönem eğilimine oturduğunu bildirdi.

TÜSİAD açıklamasında, üçüncü üç aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım dışında işgücü 532 bin kişi artarken, istihdamdaki artışın ise 487 bin kişide kaldığına dikkat çekildi. Bu gelişmeyle birlikte, 2001 yılından bu yana geniş dalgalanmalar gösteren tarım dışı istihdam artışının, son beş çeyrektir, işsizlik oranını sabit tutacak biçimde, yılda 550 bin kişilik uzun dönem eğilimine oturmuş gözüktüğünün altı çizildi.

Tarım sektöründe son iki yılda ortalama 650 bin kişilik istihdam kaybında bir durulma oluduğu da belirtilen açıklamada, bu sektörde işgücünün 223 bin, istihdamın ise 218 bin kişi azaldığı belirtildi.

Türkiye genelinde üçüncü çeyrek itibariyle yüzde 9.2 olan işsizlik oranının, tarım dışında yüzde 11.9 olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“İstihdam verileri ekonomik faaliyete göre incelendiğinde, inşaat dahil hizmet sektörlerindeki istihdam artışının yeniden yükseldiği görülmektedir. 2005 yılında hizmetler sektöründe 858 bin kişilik yeni istihdam yaratılırken 2006’daki artış 533 bin kişiye gerilemiş, 2007’nin ikinci dönemindeki artış ise 317 bin kişi olarak gerçekleşmişti. 2007’nin üçüncü döneminde ise, hizmet sektörlerinde yaratılan istihdam sayısı, 2. çeyreğin üzerine çıkarak yıllık temelde 521 bin kişi artış göstermiştir. İç talebin, yılın ikinci yarısından itibaren canlanması, hizmet sektörlerini olumlu etkilemekte ve yaratılan istihdam yükselmektedir. 2006 yılı itibariyle, tarım dışında yaratılan katma değerin yüzde 61’i, tarım dışı istihdamın ise yüzde 67’si hizmet sektörlerinde gerçekleşmiştir.”

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=7732864