Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kazım Yılmaz - İnşaatçılar her yıl kâr tespit edebilecekler (22.11.07) PDF Yazdır e-Posta
22 Kasım 2007

İnşaatçıların yıllara yaygın inşaat işlerinde, hak edişlerden vergi kesiliyor ve kâr üzerinden vergileme işin bittiği yıl yapılıyor. Maliye Bakanlığı bunu, 'iş sürdüğü sürece kâr tespit edilemez ve dağıtılamaz' şeklinde anlıyor. Kâr tespiti ile vergi matrahı tespiti farklıdır. Kâr, Ticaret Kanunu'na, matrah ise vergi kanunlarına göre yapılır. Ama Maliye Bakanlığı vergi kanununda yapılmış bir düzenlemeyi ticaret kanunu hükmü gibi algılıyor. Yıllardır bunun yanlış olduğunu yazıyoruz.
Türkiye Muhasebe Standartlar
ı Kurulu tarafından da kârın her yıl tespit edileceğine dair standart yayınladı. Söz konusu standartta yıllara yaygın inşaatlarda yıllık kârının nasıl tespit edileceği de belirlendi. Bu standardı İnşaat Muhasebesi ve Vergilendirilmesi kitabımda anlattım.
İnşaat firması sahipleri iş bitip, kârı tespit edilmedikçe yıllarca firmadan kâr alamazlar. İş çok kârlı bile olsa. Alırlarsa bu para için firma tarafından faiz hesaplanır, gelir yazılıp üzerinden vergi ödenir. Tabii ki ayrıca KDV de ödenir.

 

TÜRMOB' un durumu

Önceki gün bir d
ış denetim şirketinin seminer-panel arasında bir formatta düzenlediği bir toplantıdaydık. Toplantıda söylendiğine göre Maliye Bakanı Unakıtan, şu anda Meclis'te çalışmaları devam eden yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girişinden sonra uygulamayı değiştireceklerine dair söz vermiş. O zaman tüm defterler muhasebe standartlarına göre tutulacakmış. Vergi sadece beyanname üzerinde hesaplanacakmış, muhasebe vergiye göre tutulmayacakmış.
Bakan, bu sözü vermediyse mutlaka bize ula
şan bilginin yanlış olduğunu bildirecektir. Yoksa, doğru bir adım atılıyor. Ama sorulması gereken bazı sorular var:
*
Şu anda muhasebenin vergi kanunlarına göre değil de muhasebe standartlarına göre tutulmasının önünde tek engel kendi Bakanlığı, neden yolu açmıyor da yeni kanunun kanunlaşmasını bekliyor?
*
İnşaat firmaları bu durumdan yakınırken, açıklama neden inşaat firmalarının örgütüne veya vergiyle ilgili işlemleri yapanların resmi örgütü TÜRMOB'a değil de bir dış denetim şirketinin yetkilisine yapılıyor?
Yeni Ticaret Kanunu tasar
ısında TÜRMOB'un zayıflığı ve etkisizliği hissediliyor. Anlaşılan TÜRMOB'un zayıflatılması çalışmalarına Unakıtan da destek veriyor. Oysa vergi toplamada en büyük desteği TÜRMOB veriyor.

 

http://www.takvim.com.tr/2007/11/22/yaz1626-3150-102.html