Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İstifa eden memur ikramiye alabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2010

Image

Yeni düzenleme de yapılamayınca bu konuda ortaya bir yasal boşluk ortaya çıktı.

Yeni tasarı ve teklif için TBMM Plan Bütçe Komisyonun’ da oluşturulan alt komisyon yoğun bir mesaiyle çalışmalarına devam ediyor. Kamuda 5-10 yıl gibi sürelerle memurluk yaptıktan sonra istifa edip özel sektöre geçen veya kendi işini kuranlar mevcut uygulamada kamudaki çalışmalarına ilişkin emekli ikramiyesi alamıyorlar. Bu durumdaki kişilere emekli ikramiyesi ödenmesini yasaklayan kanun maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından geçen yıl iptal edildi.

500 BİN MEMURLA İLGİLİ

Meclis’e sunulan yasa teklifinde, memurluktan ayrılmış olanların kamudaki çalışmaları için emekli ikramiyesi ödenmesi öngörülüyor. Fakat ortaya çıkan bu yasal boşluk dolayısıyla, geçmişte emekli ikramiyesini alamadan emekli olmuş kişilere ikramiye talep etme hakkı doğabileceği, bu konuda davalar açılabileceği bildiriliyor. Ayrıca bu konunun yaklaşık 450-500 bin kişiyi ilgilendirdiği de belirtiliyor.

Ücretten gelir vergisi için de 30 günde düzenleme gerekli

Gelir vergisinde yüzde 35’lik dilimle ilgili iptal kararının yerine yeni düzenleme yapmak için tanınan süre ise 8 Temmuz 2010 tarihinde dolacak. Torba kanun tasarısında ücret geliri elde edenlerden alınacak gelir vergisinin, diğer kazançlara göre yıllık bazda 2 bin 100 liraya kadar daha az olması öngörülüyor. Ancak boşluk doğmaması için bu düzenlemenin 8 Temmuz’a kadar Meclis’te görüşülüp, ardından Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Aksi takdirde Maliye Bakanlığı, temmuz ayında ücretlilerden yüzde 27 oranının üzerinde vergi alamayacak. Bu durumda da vergi gelirlerinde büyük kayıplar ortaya çıkacak.

GAZETE HABERTÜRK