Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşe alınan her kadının primini devlet ödeyecek PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2010

Image

Ekonomik krizle birlikte yüzde 14'lere çıkan işsizliği yeniden tek haneli rakamlara indirmek isteyen hükümet merakla beklenen 'istihdam paketine' ilişkin çalışmaları hızlandırdı.

Edinilen bilgiye göre yeni paket iki önemli ayak üzerine bina ediliyor. Bunlardan ilki Avrupa'ya göre çok gerilerde olan kadın istihdamının artırılmasına yönelik tedbirler, ikincisi ise işverenin farklı istihdam teşviklerinden aynı anda yararlanmasına dönük çalışma oluşturuyor. İstihdam paketiyle yeni işe alınan kadınların sigorta primlerini kademeli olarak devlet karşılayacak.

Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir'in başkanlığında oluşturulan 200 kişilik ekip, istihdam paketine son şeklini vermek üzere çalışmalara başladı. Bugün yapılacak geniş katılımlı Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda da sosyal tarafların görüşleri alınacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki toplantıya Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ve Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ile Tarım Bakanı Mehdi Eker katılacak. Toplantıya TUSKON, MÜSİAD, TİM, TOBB, TÜSİAD, TİSK, TESK, TZOB, ASKON, KAGİDER, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, KESK, Türkiye Kamu-Sen de davet edildi.

Türkiye'nin en büyük problemi olan işsizlik gençler arasında yüzde 25'i geçti. Buna göre 4 gençten biri işsiz. Bu sebeple milyonlarca kişinin gözü kulağı Ankara'daki istihdam zirvesine çevrildi. Türkiye'de her yıl işgücüne 500 bin ila 800 bin civarında yeni katılım oluyor. Dolayısıyla işsizliği bırakın azaltmayı, yerinde tutabilmek için bile her yıl 700-800 bin kişilik istihdam oluşturulması gerekiyor. Daha önce kısa vadeli istihdama dönük tedbirler alan ekonomi yönetimi bu kez orta ve uzun vadede istihdam stratejisi belirliyor.

Yeni pakette öncelik kısa vadeli tedbirlere verilecek. İkinci ayak olarak ise orta vadede GAP ve DAP gibi projelerin tamamlanması hedefleniyor. Bu yolla kalıcı istihdam sağlanması amaçlanıyor. Üçüncü ayağı uzun vadeli çalışmalar oluşturacak. Mesleksizlik probleminin ortadan kaldırılması amacıyla Türkiye'nin meslek haritası çıkarılacak. Talep gören mesleklere özel yatırım yapılacak. İşsizlerin eğitimi için ayrılan kaynak artırılacak. Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yeniden yapılandırılması da pakette yer alacak. Pakette kadınlara yönelik istihdam teşviklerinin yer alması kesinleşti. Buna göre işe giren her kadının sigorta primini, kademeli olarak devlet ödeyecek. İşveren, 5 puanlık indirimden yararlanıyor olsa bile ayrıca kadın teşviki alabilecek. Mevcut sistemde bir istihdam teşvikinden yararlanan işveren, diğerini alamıyordu. Yeni uygulamalardan 1,4 milyonu aşkın işveren faydalanacak. İşe alınan kadınların primini ilk yıl devlet yüzde 100 öderken, uygulama, oran her yıl yüzde 20 azaltılarak 5 yıl boyunca sürecek.

 

YENİ İSTİHDAM PAKETİNDE NELER VAR?

 

-         Devlet, yeni işe alınan kadınların sigorta priminin ilk yıl tümünü, ikinci yıl yüzde

80'ini, üçüncü yıl yüzde 60'ını, dördüncü yıl 40'ını, beşinci yıl ise yüzde 20'sini

ödeyecek.

-   Toplam 5,2 milyon işveren, yüzde 5'lik prim indirimi yanında diğer istihdam

teşviklerinden de yararlanabilecek.

-   Türkiye'nin meslek haritası çıkarılacak ve talep gören alanlara yatırım yapılacak.

-   GAP ve DAP gibi büyük istihdam sağlayacak projeler hızlandırılacak.

-   Meslek liseleri ve meslek yüksek okulları yeniden yapılandırılacak.

-   Ar-Ge yatırımlarına ve hizmet sektörüne destekler artarak devam edecek.

-   Yatırım ortamının iyileştirilmesi için kısa çalışma ödeneği sektörel krizde de

devreye girecek. Uygulamanın,

-   işsizlik sigortası ödeneği alacağından mahsup edilmesi düzenlemesi de yeniden

gözden geçirilecek.

ZAMAN