Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelgeler harca tabi tutuluyor PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2010

Image

Vergi Usul Yasası’nın 413’üncü maddesi uyarınca, “Mükellefler, Maliye Bakanlığı’ndan veya Maliye Bakanlığı’nın bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında izahat isteyebilirler. 

Yetkili makamlar yazı ile istenecek izahatı yazı ile veya sirkülerle cevaplamak mecburiyetindedirler. Alacakları cevaplara göre hareket eden mükelleflerin bu hareketleri cezayı istilzam etse dahi ceza kesilmez.”

Uygulamada kısaca özelge olarak tanımlanan ve idarenin bir yasa maddesinin uygulanmasına yönelik olarak yapılan başvuru üzerine verilen görüşler, mükellefler açısından yönlendirici niteliktedir.

Son olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 395 seri numaralı Vergi Usul Yasası genel tebliğ ile özelge istemine yönelik bazı ilkeler belirlenmiş bulunmaktadır.

Ancak geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile Vergi Usul Yasası’nın 413’üncü maddesinde yapılması öngörülen değişiklikle birlikte özelge taleplerinin Harç’a tabi tutulması öngörülmektedir.

Dolayısıyla yapılması öngörülen yeni değişiklikle “Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan veya bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında yazı ile izahat” isteyebilecekler. Bu bağlamda da “Gelir İdaresi Başkanlığı, kendisinden istenecek izahatı özelge ile cevaplandırabileceği gibi aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulamaya yön vermek ve açıklık getirmek üzere sirküler”de yayınlayabilecek.

“Sirküler ve özelgeler Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde, Gelir İdaresi Başkanı veya tevkil edeceği bir başkan yardımcısının başkanlığında en az üç daire başkanından müteşekkil bir komisyon marifetiyle” oluşturulacak.

Söz konusu komisyonda oluşturulmuş sirküler veya özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta izahat talebinde bulunulması halinde, komisyon tarafından oluşturulan sirküler veya özelgelere uygun olmak şartıyla Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı tarafından da özelgeler verilebilecek.
Sirküler ve vergi mahremiyetine ilişkin hükümler göz önünde bulundurulmak şartıyla özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca internet ortamında yayımlanacak.

Özelge uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılacak bir yönetmelikle belirlenecek.

Diğer yandan Harçlar Yasası’nda da değişiklik yapılmak suretiyle özelge istemlerinin harca tabi tutulması öngörülmüştür.

Bilindiği üzere “Harç, kamu kurumları tarafından verilen bir hizmet veya yapılan bir işlem karşılığında, hizmet alan veya işlemin gerçekleştirilmesini isteyenlerden tahsil edilen bir kamu geliridir. Mükelleflerin vergi uygulamalarına ilişkin izahat taleplerinin idarece cevaplandırılması da bu kapsamda verilen hizmetlerden olduğundan, yapılması öngörülen düzenlemeyle, Vergi Usul Yasası’nın 413’üncü maddesine göre izahat istemlerine ilişkin başvurular harç kapsamına alınacaktır.”

Bu doğrultuda Harçlar Yasası’na ekli “İmtiyazname, Ruhsatname ve Diploma Harçları”na ilişkin (8) sayılı tarifenin sonuna eklenen XIV-Mükelleflerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413’üncü maddesine göre bulunacakları izahat taleplerinden;

·         Sermaye şirketlerinden 2.000 TL

·         Gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında dar mükellef sayılanlardan 1.500 TL

·         Sermaye şirketleri dışındaki birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabından 1.000 TL.

·         İkinci sınıf tüccarlardan 200 TL alınması öngörülmektedir.


Vergi Usul Yasası’nın 413’üncü maddesinde yapılması öngörülen değişiklikle özelge ve sirkülerler Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak özel nitelikte bir komisyon tarafından verilecek; bu özelge ve sirkülerler internet ortamında yayımlanacak. Bu bağlamda da Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatınca verilecek özelgelere ise sınırlama getirilecek.

 

Veysi Seviğ

http://www.ito.org.tr/wps/portal/gazete-detay?WCM_GLOBAL_CONTEXT=ito_portal_tr/ito-portal/gazete/gzt-2010/gzt-2010-6/gzt-2010-6-4/5d9b038042ba7ccc9865b8f924cdc047