Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışma şartı ile verilen burs ücret niteliği kazanır PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2010

Üniversitede eğitim gören öğrenciye, eğitim süresi sonunda hizmet almak karşılığında burs verilmesi halinde burs, Gelir Vergisi'ne tabi ücret niteliğindedir. Dolayısıyla bu tip burslar için bordro düzenlenir ve sadece Damga Vergisi kesintisi yapılır.

Türkiye'de teknik alanda eğitim veren bir üniversitede öğrenim gören on öğrenciye ileride şirketimizde çalışması koşuluyla 2010-2011 eğitim döneminden başlamak üzere burs vermeyi planlıyoruz. Vereceğimiz bursta seçim; seçme sınavındaki başarı dikkate alınarak uygulanacak, ayrıca ilk girişten sonra da sınıf atlayışlarındaki başarı da dikkate alınacaktır. Yapacağımız burs ödemeleri şirket tarafından giderleştirilebilir mi, bu tür burs ödemeleri vergiye tabi tutulur mu?

Gelir Vergisi Yasası'nın 61/2'nci maddesi hükmü gereği olarak "Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler" ücret olarak kabul edilmektedir.

Dolayısıyla burs alanın, bursu veren firma hesabına eğitim görüp eğitim süresi sonunda, önceden kararlaştırılan süre ve/veya şartlarla sınırlı olarak hizmet etmeyi vaat etmesi halinde burs, Gelir Vergisi'ne tabi gelir (ücret) niteliğini kazanmaktadır. (Maç, Mehmet "Firmalarca Verilen Burslar ile İlgili Vergisel Özellikler" Diyalog, Sayı: 263, Sf: 60-69)

Eğitim için verilen bursların belli bir çalışma koşulu ile sağlanması halinde Gelir Vergisi Yasası'nın 61/2'nci maddesinde yer alan düzenleme gereği olarak ücret olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak, Gelir Vergisi Yasası'nın 28/2'nci maddesi uyarınca "Resmi ve özel müesseselere ve şahıslar hesabına Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paralar" Gelir Vergisi'nden bağışık tutulmaktadır. Bir başka anlatımla "Bursu alan kişi yurtdışına çıkmadan eğitimini sürdürmekteyse herhangi bir parasal sınıra tabi olmaksızın Gelir Vergisi'nden (tevkifattan-stopajdan) bağışık olarak bursu alabilecektir. (Gelir Vergisi 128 no.lu Genel Tebliğ)

Ancak bursu alan kişi yurtdışında tahsil görüyorsa, bu takdirde resmi olarak belirlenen miktarları aşan kısmı stopaja tabi tutulmaktadır.

Bursun belli bir hizmet karşılığında verilmiş olması, bursu ücret haline dönüştürmekte, bunun sonucu olarak da karşılıksız (ivazsız) yapılan bir ödeme niteliğinde olmadığını göstermektedir. Bir başka anlatımla bu tür burslar bir anlamda karşılıklı yükümlülük getirmektedir.

Bursların ödenişi sırasında, yapılan ödemeler Damga Vergisi uygulaması açısından farklılık göstermektedir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz üzere koşullu olarak verilen bu tür burslar sayıldığında, damga vergisine tabi tutulmaktadır.

Dolayısıyla ileride çalışma koşuluyla verilen burslar için bordro düzenlenmekte ve bordo üzerinde sadece damga vergisi kesintisi yapılarak hak sahiplerine ödenmektedir. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=140680&am...