Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geç Gelen Faturalar ve Ba Formlarında Bildirimi PDF Yazdır e-Posta
11 Haziran 2010

Bilindiği üzere bilanço esasına göre defter tutan mükellefler takip eden ayın son günü aksamı saat 24.00’ e kadar Ba Bs formu (bildirim formu) vermekle yükümlüdür.

Ba Formu, “Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu” nu, Bs Formu ise “Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu”nu ifade etmektedir. Aylık dönemler halinde form verme uygulaması ile mükellefler ellerine geç ulasan faturaları Ba formuna nasıl bildireceğinin kaygısını yasamaya başladılar.

VUK’ nun 396 no.lu tebliği uyarınca mükellefler, elektronik ortamda bildirilen formlarda hata veya eksiklik bulunduğunun tespit etmeleri halinde, bunları yeniden düzenleyerek göndermek suretiyle düzeltme yapabilirler. Tebliğe göre, düzeltme işleminde mükelleflerin düzenledikleri ilk bildirim formu iptal edilerek yeni bildirim formu daha önce bildirilmemiş alış ve satış işlemlerini de içerecek şekilde doldurulur.

Ancak, mükellefleri ilgilendiren bir diğer konu yeniden düzenlenen Ba formları için ceza ödenip uygulanıp uygulanmayacağıdır.

Süresinden sonra verilen Ba formlarına uygulanacak ceza 213 sayılı VUK’ nun mükerrer 355’inci maddesinde düzenlenmiştir. Kanun koyucu tarafından belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilen Ba formları için özel usulsüzlük cezası kesilmez. Fakat takip eden 15 gün içinde verilen formlar için ½ oranında özel usulsüzlük cezası (2010 yılı için 500 TL) uygulanır.

Düzeltme bildirimi yapılırken ek sürelerinde asılması durumunda ise her bir form için 1.000 TL( 2010 yılı için) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Düzeltme yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir noktada geç gelen fatura hangi döneme aitse o dönem Ba formunda düzeltme yapılması gerektiğidir. Aksi takdirde satıcının faturayı düzenlediği döneme iliskin Bs formu ile alıcının düzenlediği Ba formu arasında dönemsel olarak tutarsızlık olacaktır.

Örnekle açıklayacak olursak; mayıs ayına ait bir faturanın Ba formu haziran sonuna kadar verilmektedir. Mayıs tarihli bu faturanın mükellefe temmuz ayında ulaşması durumda mükellefler mayıs ayına ait Ba formunu düzeltmelidirler.10 Temmuza kadar yapılacak düzeltmeler için özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak,25 Temmuza kadar yapılan düzeltmelerde ise ½ oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Bu tarihten sonra verilen düzeltmelerde özel usulsüzlük cezasının tamamı uygulanır.

Yöntem Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.S.
Basak Bilge ÇETEN