Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bir kısmı işyeri olarak kullanılacak gayrimenkulün kredi faizi, tapu harcı ve sigorta poliçe bedeli PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2010

Konuya ilişkin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 23.07.2008 Tarihli özelgesi aşağıdaki gibidir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 68. maddesinin birinci fıkrasında, bu maddede yazılı giderlerin serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hükme bağlanmış, fıkranın 1.bendinde, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler indirilecek giderler arasında sayılmış, bendin parantez içi hükmünde ise, ikametgahlarının bir kısmını işyeri olarak kullananların, ikametgah için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerinin yarısını indirebilecekleri, işyeri kendi mülkü olanların kira yerine amortismanı, ikametgahı kendi mülkü olup bunun bir kısmını işyeri olarak kullananların amortismanın yarısını gider yazabilecekleri hükümlerine yer verilmiştir.

Öte yandan aynı fıkranın, 9. bendinde ise mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçların serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 262. maddesinde, “maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder” denilmiş, aynı Kanunun 269. maddesinde, iktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller ile tesisat, makineler, gemiler ve diğer taşıtların maliyet bedeli ile değerleneceği, 270. maddesinde, gayrimenkullerde maliyet bedeline, satın alma bedelinden başka makine ve tesisatta gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri ile mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsanın tesviyesinden mütevellit giderlerin gayrimenkulün maliyet bedeline dahil edileceği ve noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükelleflerin serbest oldukları hükme bağlanmıştır.

Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin iktisabında kullanılan krediler nedeniyle ödenen faizlerin iktisadi kıymetin maliyet bedeline eklenecek kısmı ile doğrudan gider yazılacak kısmının tespitinde değerleme hükümlerinin uygulanması ile ilgili olarak 163 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yatırımların finansmanında kullanılan kredilerle ilgili faizlerden kuruluş dönemine ait olanların sabit kıymetle birlikte amortisman yoluyla itfa edilmek üzere yatırım maliyetine eklenmesi gerektiği, işletme dönemine ait olanların ise ilgili bulundukları yıllarda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulmasının mümkün bulunduğu belirtilmektedir. Anılan Tebliğe göre mükelleflerin yatırım döneminde ödedikleri faizleri ilgili iktisadi kıymetin maliyet bedeline eklemelerinin zorunlu olduğu, işletme döneminde ödedikleri faizleri ise maliyet bedeline eklemek veya doğrudan gider yazmak hususunda serbest oldukları bildirilmiştir

Maliyet bedeline eklenmesi zorunlu olan kısmın tespitinde, iktisadi kıymetin iktisap tarihinden hesap dönemi sonuna kadar geçen sürenin dikkate alınması gerekir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, hem ikametgah hem de işyeri olarak kullanmak üzere satın aldığınız gayrimenkulün iktisabı için bankadan almış olduğunuz kredi için iktisap tarihinden ilgili takvim yılının sonuna kadar ödediğiniz faizleri, maliyete eklemeniz zorunludur. Bu tarihten sonra ödediğiniz kredi faizlerini ise tercihe bağlı olarak maliyete intikal ettirmek suretiyle amortismana tabi tutmanız veya mesleki kazancınızın elde edilmesi ve idame ettirilmesine isabet eden kısmın gider olarak muhasebe kayıtlarınıza intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, kısmen işyeri olarak kullanacağınız mülkiyeti kendinize ait gayrimenkul için hesaplayacağınız amortisman tutarının yarısı ile gayrimenkule ilişkin ödediğiniz tapu harcının serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.

Öte yandan, gayrimenkule ait sigorta poliçe bedelinin ise Gelir Vergisi Kanunu’nun 68.maddesinde yer alan “Mesleki Giderler” içerisinde sayılmaması sebebiyle, serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim

(İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 23.07.2008 Tarih ve B.07.1 .GİB.4.34.16.01/GVK-68/1: sayılı Özelgesi )

Nexia