Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasıyla İlgili Tebliğde Değişiklik PDF Yazdır e-Posta
19 Haziran 2010

Image

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazetede yayımlandı.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (2010/1) 18.06.2010 tarih ve 27615 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

Tebliğde yapılan değişiklikler aşağıda yer almaktadır.

1. Teşvik Belgesi Kapsamında Değerlendirilmeyen Harcamalar

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile bazı yatırım harcamalarının Teşvik Belgesi kapsamında değerlendirilmeyeceği düzenlenmiş olup, yapılan değişiklik aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Eski düzenleme

Yeni düzenleme

Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar

Madde 9 -

(2) Teşvik belgeleri kapsamında;

d) Ulusal çapta yayım yapan günlük gazete basım hizmetlerine yönelik teşvik belgeleri hariç diğer teşvik belgeleri kapsamında basım ve matbaa makinaları

Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar

Madde 9 -

(2) Teşvik belgeleri kapsamında;

d) Ulusal çapta yayım yapan günlük gazete basım hizmetleri ile ambalaj yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri hariç diğer teşvik belgeleri kapsamında basım ve matbaa makinaları,

e) Kullanılmış basım ve baskı makinaları

Tabloda altı çizili ifadeler maddeye yeni eklenmiş olup, yeni düzenlemeyle;

- Ambalaj yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında basım ve matbaa makinaları yatırım teşvik kapsamına,

- Kullanılmış basım ve baskı makinaları, Yatırımlarda Devlet Yardımları kapsamında değerlendirilmeyecek harcamalar arasına,

alınmıştır.

2. Yatırıma Başlama

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile yatırıma başlama tanımında değişiklik yapılmıştır.

Söz konusu değişiklik aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Eski düzenleme

Yeni düzenleme

Yatırıma başlama

MADDE 11 - (1) Teşvik belgesinde öngörülen yatırıma başlama tarihi teşvik belgesi için Müsteşarlığa veya sanayi odasına müracaat tarihi olup, yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için, arazi-arsa alımı, altyapının hazırlanması, inşaata başlama, makine ve teçhizat temini gibi harcamalardan bir veya birkaçının gerçekleştirilmesi şarttır. Ancak harcama tutarının; bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar için teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırımın en az %10’u, büyük ölçekli yatırımlar için ise en az 5 milyon Türk Lirası olması halinde yatırıma başlanılmış sayılır.

Yatırıma başlama

MADDE 11 - (1) Teşvik belgesinde öngörülen yatırıma başlama tarihi teşvik belgesi için Müsteşarlığa veya sanayi odasına müracaat tarihi olup, yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için, arazi-arsa alımı, altyapının hazırlanması, inşaata başlama, makine ve teçhizat temini gibi harcamalardan bir veya birkaçının gerçekleştirilmesi şarttır. Ancak teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarı esas alınmak üzere; bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımlarda teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının en az %10’u oranında, büyük ölçekli yatırımlarda ise en az 5 milyon Türk Lirası tutarında harcama yapılması halinde yatırıma başlanılmış sayılır.

Tabloda altı çizili ifadeler maddeye yeni eklenmiş olup, bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımlarda, belgede kayıtlı sabit yatırım tutarının en az % 10’u oranında harcama yapılması halinde yatırıma başlanmış sayılacağına ilişkin hükümde geçen % 10 bazının, teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarı olduğu hükme bağlanmıştır. Bu değişiklik, özellikle 31.12.2010 tarihinden önce yatırıma başlamayı hedefleyen işletmeler açısından önem taşımaktadır.

3. Kullanılmış makine ve teçhizat ithali

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile 2009/1 no.lu Tebliğin 15. maddesinde yapılan değişiklik aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Eski düzenleme

Yeni düzenleme

Kullanılmış makine ve teçhizat ithali

Madde 15 - (1) Bölgesel ve sektörel kısıtlamalar gözönüne alınarak;

a) İthalat Rejimi Kararı uyarınca yayımlanan “Eski, Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek Maddelere İlişkin Tebliğ” hükümleri uyarınca ithali mümkün olan makine ve teçhizat (karayolu nakil vasıtaları hariç),

Kullanılmış makine ve teçhizat ithali

Madde 15 – (1) Bölgesel ve sektörel kısıtlamalar gözönüne alınarak;

a) İthalat Rejimi Kararı uyarınca yayımlanan “Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek Bazı Maddelere İlişkin Tebliğ” hükümleri uyarınca ithali mümkün olan makine ve teçhizat (karayolu nakil vasıtaları hariç),

Dış Ticaret Müsteşarlığının, 18.12.2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan İthalat:2009/23 sayılı Tebliği çerçevesinde Tebliği ismi değiştirilmiştir.

4. Devir, satış, ihraç ve kiralama

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile 2009/1 no.lu Tebliğin 30. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Eski düzenleme

Yeni düzenleme

Devir, satış, ihraç ve kiralama

Madde 30 –

Devir, satış, ihraç ve kiralama

Madde 30 –

(9) Bu Tebliğin istinat ettiği Karar çerçevesinde sadece modernizasyon cinsinde teşvik belgesi düzenlenebilen konularda düzenlenecek teşvik belgelerinde modernizasyona yönelik olarak aktiflerden düşülecek makine ve teçhizatın asgari 3 yıl firma aktifinde bulunmuş olması ve aktiflerden düşmeye yönelik satışlarda satışı yapan firmanın ortakları ve birinci dereceden yakınlarının satın alan firma ortaklık yapısında %50’nin üzerinde pay sahibi olmamaları şartı aranır.

5. Teşvik belgesi talebinde bulunulmadan önce diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınması gereken bilgi ve belgeler

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile 2009/1 no.lu Tebliğin ekinde yer alan Yatırım Bilgi Formu’nun 20. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Eski düzenleme

Yeni düzenleme

20 - Lojistik hizmetleri yatırımlarında;

Ulaştırma Bakanlığından alınmış L2 belgesinin tarih ve sayısı.

20 - Lojistik hizmetleri yatırımlarında;

Lojistik yatırımlarında Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınmış L2 belgesinin tarih ve sayısı. (Söz konusu belge, bu Tebliğin istinat ettiği Kararnamede belirtilen asgari koşullara ulaşmak üzere gerçekleştirilecek komple yeni, tevsi ve tamamlama cinsi yatırımlarda teşvik belgesinin tamamlama vizesi esnasında tevsik edilir.)

İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.pwc

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (2010/1)