Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık barışı'nda bildirimin yüzde 95'i yurtiçinden geldi PDF Yazdır e-Posta
23 Haziran 2010

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının varlıklarını yurda getirmeleri için uygulanan ‘varlık barışı'ndan, yurtiçinde kendini garantiye almak isteyenlerin daha ağırlıklı olarak yararlandığı anlaşıldı. Maliye Bakanlığı'nın varlık barışına ilişkin verileri, ‘kod uygulamasının varlık barışından yararlanılması için bir tehdit' olarak kullanıldığı iddialarını da güçlendirici nitelikte. Çünkü toplam 64 bin 567 kişinin veya şirketin başvurduğu varlık barışının 61 bin 325'i yurtiçindeki mükelleflerden oluşuyor. Bu bildirimin büyüklüğü ise 18.4 milyar lira.

Yurtdışından ise 1540 kişi 27.8 milyar liralık bildirimde bulundu. Bunun 5.2 milyar lirası zaten Ali Türkan'ın daha sonra doğru olmadığı anlaşılan beyanı. Doğrudan yapılan bildirimler içinde 971 kişi 4 milyar liralık dolar, 416 kişi 8.7 milyar lira tutarında euro bildirimi yaptı. İsviçre Frangı, İngiliz Sterlini, Avustralya ve Kanada Doları'nın olduğu listede ‘diğer' bölümü de yer aldı. ‘Diğer' başlığı adı altında 15 kişi 4 milyar liralık bildirimde bulundu. Bunun ‘körfez' sermayesi olabileceği tahmin ediliyor.

Beyannamelerin yüzde 83'ü TL
Gelir İdaresi Başkanlığı, varlık barışına ilişkin daha ayrıntılı bilgileri internet sitesinin ‘istatistikler' bölümü üzerinden kamuoyuna açıkladı. Bu açıklamayla yurtdışı ve yurtiçinden kimlerin bildirimde bulunduğu, beyanname sayıları, yurtdışından yapılan bildirimlerin para birimlerine göre dağılımı gibi detaylı bilgilere yer verildi. Toplam 48 milyar 258 milyon liralık beyanın yapıldığı varlık barışında 64 bin 567 beyanname verildi. Bunun 63 bin 27'si yurtiçinden geldi. Yurtiçinden ‘mükellef' olarak verilen beyanname sayısı 61 bin 325. Yurtiçinden mükellef olmayan kişilerin verdiği beyanname sayısı ise 1702. Yurtiçinden yapılan bildirimlerin büyük bir bölümü TL varlıklar üzerinden yapıldı. TL olarak yurtiçinden mükellef olarak verilen beyanname sayısı toplam 53 bin 592. Yani verilen tüm beyannamelerin yüzde 83'ü. Bu çerçevede 13.4 milyar liralık varlık için bildirimde bulunuldu.

Döviz olarak yapılan bildirimlerin büyük bir bölümü yurtdışından. Gelir İdaresi Başkanlığı yurtdışından yapılan bildirimleri döviz birimlerine göre de ayırdı. Buna göre vergi dairelerine doğrudan gelerek bildirimde bulunan kişi sayısı 1212. Bu kişiler 16 milyar 893 milyon liralık döviz bildiriminde bulundu. Banka ve aracı kurumları kullanarak varlıklarını bildiren kişilerin sayısı da 200. Bu kişiler de 4.5 milyar liralık dövizleri olduğunu beyan ettiler.

ALTINI OLAN 4 DEĞİL 5 KİŞİ
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre altın olarak yurtdışından toplam 5 bildirim yapıldı. Külçe altın olarak 4 kişi 3.2 milyar liralık bildirimde bulundu. İşlenmiş altın olarak ise 1 kişi 92 bin lirası olduğunu beyan etti. Bu bildirimler doğrudan vergi dairesine yapıldı. Bankalar aracılığıyla yapılan bildirimlerde de yine yurtdışından bir kişi 915 bin liralık külçe altını olduğunu Maliye'ye bildirdi.

2 MİLYARLIK MENKUL SERMAYE
‘Meçhul zengin'le ilgili ortaya atılan yeni iddiada, "Getirilen 6.4 milyar TL'nin yüzde 2'si nakit, gerisi hisse senedi" denilmişti. İstatistiklerde hisse senedi olarak 8 kişinin 5.9 milyon TL'lik beyanı var. Diğer menkul kıymetler bölümünde ise 15 kişi 2 milyar TL'lik bildirim yaptı. Taşınmazda da toplam 2.9 milyar liralık bildirimin 2.8 milyarı yurtiçinden 3604 mükellef tarafından yapıldı.

TABLOLAR KAFA KARIŞTIRDI
Gelir İdaresi'nin istatistiklerinde bazı karışıklıkların da olduğu görüldü. Döviz bildirimlerine ilişkin yurtdışı beyanlarda bir karışıklık var. Doğrudan yurtdışından yapılan bildirim sayısı 1212, bankalar aracılığıyla yapılan toplam bildirim sayısı 200 gözüküyor. Oysa hem yurtiçi hem de yurtdışı bildirim sayısı toplamda 9088. Yurtiçi bildirimlerin toplamı 5723. Bu durumda bankalar aracılığıyla yapılan bildirimin sayısının 2153 olması gerekiyor. Tablodaki detayların toplamı ise 727 yapıyor. Maliye ise bunu ‘200' olarak tabloya yazmış.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=141161