Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hesabında Mülkiyet Kanıtlanması PDF Yazdır e-Posta
23 Haziran 2010

SORU: Paramı babama verip onun değerlendirmesini istedim. İstanbul'dan ve Almanya'dan getirdiğim paraları babama vermiştim. Babamda bu paraları benim adıma bankaya yatırdığını söylemişti. Ben Türkiye'ye geldiğimde banka bana bu hesap müşterektir dedi. Hesapta babamın kimlik bilgileri ve imzası bulunuyor. Banka benim kimlik bilgilerimi babamdan istemiş ancak babam bu bilgileri benden alıp, bankaya ulaştırmadan vefat etti.

Ağabeyim tüm paranın babama ait olduğunu ve bu paranın veraset ilamına göre taksimi gerektiğini söylüyor. Bu para taksim edilebilir mi, edilirse benim payıma ne kadar düşer?

YANIT: Bankalarda açılan ortak hesaplarda bulunan miktar taraflardan birinin vefatı halinde hesap sahipleri arasında eşit oranda paylaştırılmaktadır. Ancak bu tür hesapların varlığında, söz konusu hesap sahiplerinin bankalarda mevduat hesabı açılırken bankaya tevdi edilmesi gereken belge ve bilgilerin hemen bankaya verilmesi bu bağlamda da hesap sahiplerinin nüfus cüzdanları, ehliyet veya pasaportları ile kimlik bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

Eğer hesap bir kişi tarafından açılır, bu hesaptan başkalarının yararlanması öngörürse, bu takdirde dahi söz konusu hesaptan yararlanacak olanların hemen kimlik bilgilerini bankaya bildirmeleri ve imza örneklerini sunmaları, dolayısıyla hesabı ortak hesap haline getirmeleri gerekmektedir.

Bu gün hayatta olmayan babanız sizinle bankada müşterek hesap açmasına rağmen sizin bu hesabın açılışında eğer kimlik bilgileriniz bankaya ulaşmamışsa bu takdirde söz konusu hesabın ortak hesap olarak değerlendirilmesi ve kabul edilmesi mümkün değildir.

Böyle bir hesabın varlığı halinde, babanızın vefatı dolayısıyla siz ve ağabeyiniz ve varsa diğer kardeşleriniz söz konusu hesaptaki parayı annenizde dâhil olmak üzere Miras hukuku çerçevesinde bölüşmeniz mümkündür.

Böyle bir durumda eşe düşen miktar kalan paranın veyahut da diğer miras kalan varlıkların 1/4 ‘ü, çocuklara düşen pay ise ¾'dür.

Buna göre banka hesabında bulunan paranın ¾ çocuklara ait olup, bu miktarda çocuklar arasında eşit olarak bölüştürülür.

Eğer babanız hesap açılışı sırasında bu hesabı müşterek açarken sizde kimlik bilgilerinizi tam olarak vermiş ve gerekli işlemleri yaptırmış olsaydınız, bu takdirde hesaptaki paranın yarısı size, diğer yarısı da babanıza ait sayılacak, babanıza ait sayılan kısımdan da yine kardeşler arasında annenizin hakkı saklı kalmak üzere kalan kısım paylaşım yapılabilecekti.

Sizin babanız tarafından açılan hesabın ortak hesap olduğunu kanıtlamanız halinde dahi bu hesapta bulunan paranın ancak yarısını alma hakkınız bulunmaktadır. Çünkü ortak hesaplardaki paralar ortak sayısına göre bölünerek paylaşılabilmektedir. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...