Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sipariş Avansına Karşılık ayırabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
23 Haziran 2010

SORU: 2009 yılı sonlarında çimento temini ve taşıması için bir şirkete avans vermiştik. Ancak söz konusu şirket bu güne kadar taahhüdünü tutmadığı gibi söz konusu avansı da iade etmedi. Şimdi söz konusu şirket hakkında taahhüdünü tutmadığı ve avansı ihtarlarımıza rağmen ödemediği için dava açmış bulunuyoruz. Vermiş olduğumuz sipariş avansı için şüpheli alacak karşılığı ayırabilirmiyiz?

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 323 üncü maddesi gereği olarak "Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;

• Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar,

• Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar; şüpheli alacak sayılmaktadır.

Yasal düzenleme gereği olarak yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayırabilmektedir."

Bu hükme göre, dava ve icra safhasında bulunan alacaklarla, yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş olan dava ve icra takibine değmeyecek derecedeki küçük alacaklar şüpheli alacak sayıldığından, yukarıda belirtilen şartları taşıyan alacakların şüpheli alacak olarak kabulü mümkündür.

Dolayısıyla çimento tedariki ve taşımasını yapmak üzere şirketinizle yazılı sözleşme yapmış olup, taahhüdünü süresi içersinde yerine getirmeyen firmaya vermiş olduğunuz avans için şüpheli alacak karşılığı ayırmanız mümkündür. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...