Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Garanti Bankası GM Özen: Yurt dışında likidite var, yer yarılıp da kaybolmaz (23.11.07) PDF Yazdır e-Posta
23 Kasım 2007

Türk bankacılık sektöründe 2008 yılında kredi daralması beklemediğini belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Yurt dışında likidite var, yer yarılıp da kaybolmaz. Belirsizliğin azalması her geçen gün lehimize" dedi.

Özen, Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji'nin yapacağı yatırım için Garanti Bankası ve İş Bankası'ndan sağlanan 850 milyon dolarlık kredi anlaşmasının imzalandığı basın toplantısının ardından gazetecilerin ekonomik gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Ahmet Nazif Zorlu'nun, Türkiye'de 2008'nin zor bir yıl olacağı, yurt dışındaki tutsat krizinin Türkiye'ye de yansıyabileceği, kimsenin tedbiri elden bırakmaması gerektiği yönünde görüşü var. Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Özen, Zorlu'nun uyarılarını yerinde bulduğunu, ancak yurt dışındaki tutsat krizinin Türkiye'de de tutsat krizi olarak gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Özen, "Yurt dışında yaşanan likidite, kredi sıkışıklığının bize etkileri ne olacak diye bakarsanız, 2008 yılında maliyetlerin artması yönünde olacak. Kredi faizleri artacak" diye konuştu.

Yıl sonuna doğru bankaların risk azalttığını, bunun da kredi veya bono maliyetlerini yukarıya çektiğini kaydeden Özen, bunun 2008'e yansıyacağını ifade etti.

Türkiye'nin bütçe hedefine ilişkin bir soru üzerine de Özen, bu konuda alınan tedbirleri yerinde bulduğunu, geciktirilmiş bazı zamların yapılması durumunda açıklanan bütçenin son derece ikna edici olduğunu ifade etti.

Yüzde 5,5 faiz dışı fazla hedefinin tutacağını, bütçe açığının ise yüzde 2,5-3'ün altında olacağını aktaran Özen, bütçede gerek gider gerekse gelir tarafında tehdit gördüğü bir unsur bulunmadığını belirtti.

"Daha pahalıya alacağız, ama alacağız"

Ergun Özen, kredilerle ilgili bir soru üzerine ise Türk bankacılık sektörünün 2007'deki borçlanmasının büyük çoğunluğunu yılın ilk yarısı veya ağustostan önce tamamladığını yurt dışı piyasalardaki çalkantının ise ağustostan sonra arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu, 2008'de fiyatlamaya yansıyacak. Ben sendikasyon kredileri tutarında bir azalma olacağını düşünmüyorum. Mühim olan sermaye piyasası işlemlerimize ne kadar yansıyacağı. Uzun vadede yatırımları finanse etmek için sermaye piyasalarından pasif yaratıyoruz. Onlarda biraz miktar azalması, ciddi maliyet artışları olabilir. Ama 2008'de bunun da altından kalkacağımızı düşünüyorum. 2008 yılında Türk bankacılık sektöründe böyle bir kredi daralması beklemiyorum.

Sermaye piyasalarından ben uzun vadede (pasif) bulacağımızı düşünüyorum. Eskiden belki 600 milyon dolar olarak aldığımız işleri 400 milyon dolar olarak alacağız. Daha pahalıya alacağız, ama alacağız."

Bu konuda en kötü unsurun yurt dışı piyasalardaki belirsizlik olduğuna dikkat çeken Özen, bunun belki 2008 1. çeyreğindeki rakamlara da yansıyabileceğini, ama 1. çeyrek itibarıyla bankaların durumlarının ikna edici olacağını ve belirsizliğin ortadan kalkacağını ifade etti.

Bu süreçten sonra bir problem yaşanacağını düşünmediğini dile getiren Özen, "Yurt dışında likidite var, yer yarılıp da kaybolmaz. Bu, belirsizliğin azalmasıyla alakalı bir şeydir. Belirsizliğin azalması her geçen gün lehimizedir" görüşünü aktardı.

"En iyi data, en iyi bilgi seti Merkez Bankası'nda"

Merkez Bankası politikasına ilişkin bir soru üzerine de Özen, Merkez Bankası'nın politikalarını doğru bulduğunu, tedricen ılımlı şekilde faiz indirmeye devam etmek zorunda olduğunu ifade ederek, ancak gıda ve petrol fiyatlarının merkez bankasına hiç yardım etmediğini söyledi.

Ergun Özen, faizlerinin yönünün aşağı doğru olduğunu kaydederek, "0,25-0,50 puan mı tartışmalarına girmek istemiyorum, en iyi data, en iyi bilgi seti Merkez Bankasında var" dedi.

Önümüzdeki yıla dair dolar kuru tahmininin ne olduğu sorusuna ise Özen, "2008'de 1,25-1,40 arasında gelişeceğini düşünüyorum. Türkiye sıkı para ve maliye politikaların devam ederse döviz arzı sürecektir. Onun için YTL hala kıymetli kalmaya devam edecektir" yanıtını verdi.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=335326