Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücretlilere vergi iadesi müjdesi PDF Yazdır e-Posta
25 Haziran 2010

Yazının başlığına bakarak bu haberin genel seçimler yaklaşırken Hükümetin seçim yatırımına dönük bir uygulama haberi olduğu sanılmasın. Haber bir süre önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Gelir Vergisi Kanunu'nun vergi oranları hakkında vermiş olduğu iptal kararının sonucuyla ilgili.

Bilindiği üzere 15.10.2009 tarihinde Anayasa Mahkemesi kendi web sitesinde yaptığı açıklamada, Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan vergi oranlarıyla ilgili maddedeki 40.000 TL den fazla gelir için uygulanmakta olan %35 oranını ücretliler yönünden Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiğini duyurmuştu. Bu duyuruyu takibende, bu iptale ilişkin E:2006/95. K:2009 / 144 sayılı Anayasa Mahkemesi kararı 08.01.2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı.

Karar, 2006 yılında tüm mükellefler için tek bir vergi tarifesinin yürürlüğe konulması sırasında eski düzenlemeye göre ücretliler aleyhine bir durum yaratılmasını Anayasaya aykırı bularak ücretliler için "fazlası için %35 oranında "ibaresini iptal etmiş ve gerekli yeni düzenleme için iptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe girmesini öngörmüştür.

Mali idare Anayasa Mahkemesi kararına da uygun olarak 6 aylık süre boyunca iptal kararından önceki mevcut vergi tarifesini uygulamaya devam etmiştir. 6 aylık sürenin bitmesine az bir süre kala yeni değişiklikler şu günlerde TBMM'de görüşülmekte ve kısa bir süre içinde de yasalaşması beklenmekte.

Buraya kadar anlatılanlar, her şeyin zamanlamasına uygun olarak yürüdüğünü ve 6 aylık süre dolmadan da Anayasa Mahkemesi kararına uygun yeni bir düzenlemenin yapılacağını göstermektedir.

Ancak, söz konusu iptal kararının ne zamandan itibaren geçerli olduğu konusunda çeşitli tartışmalar yapıldı. Mali İdarenin görüşünün aksine bazı mükellefler iptal kararının, bu karar Resmi Gazete'de yayınlanmadan önce, Anayasa Mahkemesi tarafından web sitesinde duyurulduğu andan itibaren geçerli olacağı ve bu tarihten sonra ücretlilerle ilgili %35 oranının uygulanamayacağı görüşüyle Vergi Mahkemelerine başvurdular ve fazla ödediklerini ön ettikleri verginin iadesini istediler.

İşte haber vermek istediğimiz konuda bu. Vergi mahkemeleri bugünlerde bu davaları görüşüyorlar. Bir vergi mahkemesi vermiş olduğu yeni bir karar ile yukarıda bahsedilen mükelleflerin taleplerini haklı bularak Aralık /2009 döneminde ücretliler için %35 oranının uygulamayacağına, fazla alınan verginin ücretlilere dağıtılmak üzere şirkete iadesine karar vermiştir. Anılan vergi mahkemesi kararı Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının, kararın kamuoyuna duyurduğu tarihten itibaren hüküm ifade edeceği gerekçesine dayandırılmıştır.

Anılan kararda aynen;" Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verilerek iptal edilen ve bunun sonucunda hukuk alemindeki varlığı ortadan kalkan yasa hükmüne göre karar verilmesi ," Anayasanın üstünlüğü" ve "hukuk devleti" ilkelerine aykırı olup, iptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe gireceğine karar verilmiş olması, yerleşik hale gelen Danıştay içtihatlarının da belirttiği üzere, yasama organına iptal kararının gerekçesine uygun olarak yeni düzenleme yapması için olanak tanımak ve ortada bir boşluk yaratmamak amacına yönelik olup, iptal edilen yasa hükmünün uygulanmasına neden olamaz…" denmiştir. Kararda bu nedenle iptal edilen %35 lik oranın ücretliler için uygulanamayacağı belirtilmiştir.

Hemen belirtelim ki bu bir vergi mahkemesi kararı ve henüz Danıştay aşamasını tamamlamadığından kesinleşmemiş durumda. Başka vergi mahkemelerinin farklı kararlar alabileceği ve Danıştay'ın da farklı düşünebileceği göz önünde bulundurulduğunda ücretliler açısından sevinmek için erken olabilir.Gelişmeleri izlemekte yarar var.

Bilgütay YAŞAR

http://www.dunyagazetesi.com.tr/ucretlilere-vergi-iadesi-muj...