Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tahsil Edilemeyen alacak değersizdir. PDF Yazdır e-Posta
30 Haziran 2010

SORU: Kolektif şirket olarak faaliyet gösteriyoruz. Ancak iş ilişkisinde bulunduğumuz bir anonim şirketten alacağımızı tahsil edemiyoruz. Bu konuda yapmış olduğumuz tüm girişimler olumsuz sonuç verdi. Sonuçta infisah eden bu anonim şirketten alacağımızı tahsil edemediğimizi gösteren mahkeme kararı var. İflas eden ve ortakları bulunamayan bu anonim şirketten olan alacağımızı kayıtlarımızda zarar olarak gösterebilir miyiz? Eğer bunu kayıtlarımızda zarar olarak gösterirsek 2010 yılında bu zarardan payımıza düşen kısmı diğer gelirlerimizden düşebilir miyiz?

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 322'nci maddesi hükmü gereği olarak "Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline imkân kalmayan alacaklar değersiz alacaktır."

Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet değerleriyle zarara geçirilerek yok edilirler. Dolayısıyla bir alacağın değersiz alacak olarak kabul edilebilmesi için söz konusu alacağın tahsilinin imkânsız hale geldiğine dair bir yargı kararının bulunması veya kanaat verici bir vesikanın varlığı gerekmektedir.

Danıştay 13'üncü Dairesi'nin geçmişte vermiş olduğu bir karara göre de "İflas eden anonim şirketteki alacağını tahsil edemeyen kolektif şirket, bu tutarı zarar kaydedebilir. Zarar kaydedilen bu meblağ dolayısıyla dönem faaliyetinin de zararla sonuçlandırılması halinde, kolektif şirket ortağı payına düşen bu zararı diğer gelirlerinden mahsup edebilir." (Danıştay 13. Daire E.No:1974/1630, K.No:1975/2985, Karar için bakınız; Bıyık, Recep-Kıratlı, Aydın ‘Giderler ve İndirimler' Güncelleştirilmiş 6. Baskı, 2010, PWC School, Sf:642) (V. Seviğ)