Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enerjiye 850 milyon dolarlık rekor kredi (24.11.07) PDF Yazdır e-Posta
24 Kasım 2007
Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji, Zonguldak'ta gerçekleştireceği 1,5 milyar dolarlık enerji yatırımı için İş Bankası ve Garanti Bankası'ndan, 12 yıl vadeli 850 milyon dolarlık kredi sağladı.

 

Eren Enerji'nin Zonguldak Çatalağzı'nda inşa ettiği santralın Türkiye'nin kömürle çalışan en büyük elektrik santralı olacağııklanırken, tesisin Keban Barajı'nın iki katı kadar enerji üretmesi planlanıyor. 2009 yılında faaliyete geçecek kömür yakıtlı elektrik santralında yılda 9,5 milyar kilovat saat elektrik üretilmesi ve bu enerjinin 4 milyon kişi tarafından kullanılması hedefleniyor. Kredi anlaşmasının imza töreninde konuşan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kömür gibi doğalgaza alternatif kaynaklardan yapılacak elektrik üretiminin kaynak çeşitliliğine ve arz güvenliğine katkı sağlayacağına dikkat çekti ve banka olarak bu tip projeleri destekleyeceklerini belirtti. Eren Enerji'nin bu büyük projenin gerektirdiği finansmanın yaklaşık üçte birini kendi öz kaynaklarıyla karşıladığını belirten Özince, verilen kredinin çok uygun şartlar içerdiğini ve geri dönüşü ile ilgili olarak hiçbir endişe taşımadıklarını ifade etti. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise Türkiye'nin artan elektrik ihtiyacına ve gerçekleşmeyi bekleyen yeni projelere dikkat çekerek, "Elektrik üretiminde yeni yatırıma ihtiyaç var. Elektrik piyasasında otomatik fiyat mekanizmasına geçilmesi gerekiyor; bu uygulama yeni yatırımların önünü açabilir." dedi.

Konuşmasında alım garantisi olmaması sebebiyle yabancı bankaların ilk başlarda bu projeye destek vermediklerini söyleyen Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, "Bu projeyi iki Türk bankası finanse etti. Bu proje hem Türk yatırımcısının hem de Türkiye'nin finans gücünün eriştiği noktayı gösteriyor." diye konuştu. Eren Holding Teknik Koordinatörü Ali İhsan Araslı ise üç yıl sonunda santralın tam kapasiteyle çalışmaya başladığında yıllık 3-3,5 milyon ton kömür tüketeceğini kaydederek bu proje kapsamında Zonguldak'ta inşa edilmekte olan limandan ithal kömür ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

Zonguldak'a 1,2 milyar dolarlık elektrik santralı

Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji, Zonguldak'ta gerçekleştireceği 1,2 milyar dolarlık enerji yatırımı için, İş Bankası ve Garanti Bankası'ndan, 3,5 yıl geri ödemesiz ve 12 yıl vadeli olmak üzere 850 milyon dolar kredi aldı. Krediye ilişkin düzenlenen imza töreninde konuşan Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Zonguldak Çatalağzı'nda hayata geçirecekleri kömür yakıtlı elektrik santralında yılda 9,5 milyar kilovatsaat enerji üreteceklerini bildirdi. Türkiye'nin kömürle çalışan en büyük elektrik santralı olacak tesiste, Keban Barajı'nın iki katı, Atatürk Barajı'nın da yüzde 30 fazlası kadar enerji üretimi sağlanacak. 500 milyon dolarını Garanti Bankası'nın, 350 milyon dolarını da İş Bankası'nın karşılayacağı kredi ile hayata geçirilecek tesis, halen yapımı süren 160 megavatlık üretim kapasitesini 1200 megavatlık ek kapasite ile 1360 megavata çıkaracak. Üç üniteden oluşan ve ilk ünitesi Ocak 2009'da devreye girecek tesis ile 4 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak ve bin 500 kişiye doğrudan istihdam oluşturulacak. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, 850 milyon dolarlık kredinin Türk bankacılık sektörünün ne kadar geliştiğine bir işaret olduğunu vurgulayarak, "Daha birkaç yıl önce 150 milyon dolara çok derken şimdi bu rakamlara gelmiş olmamız, Türk bankacılığının da nerelere geldiğini gösteriyor." diye konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=617150