Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kurumlar Vergisinden istisna edilen kazançlara ilişkin giderler PDF Yazdır e-Posta
30 Haziran 2010

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5’inci maddesinde “İştirak hisseleri alımıyla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlarının, istisna dışı kurum kazancından indirilmesinin kabul edilemeyeceği” hüküm altına alınmıştır.

5520 sayılı KVK’nda yer verilen düzenleme daha önce 5422 sayılı KVK’nun 8. maddesinde yer alan hükümler ile paralellik göstermektedir. Yeni kanun maddesi ile önceki düzenlemeye ek olarak iştirak hisseleri alımıyla ilgili finansman giderlerinin indirim konusu yapılmasına izin verilmektedir.

5422 sayılı KVK’nun 8. maddesindeki düzenlemeye ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 50 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. Söz konusu tebliğ düzenlemeleri aşağıdaki gibidir.

“…Mutlak bir kurumlar vergisi istisnası sadece iştirak kazançları, risturnlar ile yatırım fon ve ortaklıklarının portföy işletmeciliği kazançları için geçerli olmaktadır.

Buna göre, Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin son fıkrasında belirtilen kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara ilişkin ödemelerin kurum kazancından gider olarak indirilemeyeceğine ilişkin hüküm, sadece risturn kazançları, iştirak kazançları ile yatırım fon ve ortaklıklarının portföy işletmeciliği kazançlarını kapsamaktadır. Dolayısıyla, bu gelirlerin elde edilmesine yönelik olarak yapılmış olan giderlerin kanunen kabul edilmeyen giderler mahiyetinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin sözkonusu hükmü, kurumlar vergisinden müstesna tutulan iştirak kazançları, risturnlar ile yatırım fon ve ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançlarına ilişkin olarak yapılan giderlerin, kurumun vergiye tabi diğer kazanç tutarının tespitinde kurum kazancını azaltıcı veya kurum zararlı ise bu zararı artırıcı bir unsur olarak indirim konusu yapılamayacağını ifade etmektedir. Başka bir ifade ile gider kabul etmeme uygulaması istisna kazancın tutarının tespiti ile ilgili değildir. Bu nedenle, bu gelirlerin elde edilmesi için yapılan giderlerin sadece kurumlar vergisinden müstesna tutulan söz konusu kazançların tespitinde indirim konusu yapılacağı tabiidir.”

 

Nexia