Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üç esnaftan biri düzenli sigorta primi ödüyor (24.11.07) PDF Yazdır e-Posta
24 Kasım 2007
Yeni yılda 30 milyar YTL'ye ulaşması beklenen sosyal güvenlik açıklarının en önemli sebeplerinden biri de prim alacaklarının tahsilinde yaşanan sıkıntı. Bağ-Kur ve SSK, esnaf ve işverenlerden prim tahsil etmekte büyük zorluk çekiyor.

 

Bağ-Kur istatistiklerine göre kayıtlı esnafın yüzde 20,2'si hiç prim ödememiş. Bu rakam çiftçilerde ise yüzde 25,5. Esnaf ve çiftçilerin sadece üçte biri (yüzde 35) düzenli prim ödüyor. Toplam 3 milyon 437 bin Bağ-Kur'ludan 2 milyon 240 bininin kuruma çeşitli miktarlarda borcu bulunuyor. Kurumun yalnızca bir aylık tahsil edemediği prim alacağı 32 milyon yeni lira. Devlet çeşitli tarihlerde prim affı çıkararak alacağını tahsil etmeye çalışıyor. Ancak bu yöntem de bekleneni vermiyor. Cumhuriyet tarihinin 19. prim affı uygulamasının sonuncusu Nisan 2007'de tamamlandı. En başarılı prim affı uygulaması olmasına karşın taksitlendirilen 10,5 milyar YTL'lik borcun ancak 4,2 milyar YTL'si tahsil edilebildi. SSK ve Bağ-Kur'un yeniden yapılandırma kapsamındaki toplam alacağı ise 23 milyar yeni lira. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, prim affının sık sık başvurulan bir yöntem olmasının borcu bulunanlar için umut kapısı olduğunu ifade ediyor. Yetkililer, 'Nasılsa af çıkar, faizler silinir' diye düşünen işveren ile esnafın prim borcunu ödemekten kaçındığını vurguluyor. Sosyal güvenlik açıklarının uzun vadede Türk ekonomisi için ciddi riskler içerdiği ifade ediliyor. Ankara Ticaret Odası'nın (ATO), araştırmasına göre sosyal güvenlik sisteminin kamuya son 14 yılda getirdiği yükün Hazine iç borçlanma faiziyle güncellenmiş değeri 715 milyar yeni lira. Hazine son 14 yılda bütçe açığının finansmanı için net olarak toplam 200,4 milyar dolarlık borçlanmaya gitti. Bu borçlanmanın 119 milyar dolarlık kısmı sosyal güvenlik sisteminin açıkları için yapıldı. Yani bu dönemde her 100 liralık net borçlanmanın 71 lirası sosyal güvenlik sisteminin açıklarına gitti. 2008 yılında sosyal güvenlik sistemine 28,2 milyar YTL aktarma yapılmayacak olsaydı 2007 yılı bütçesi 19,7 milyar yeni lira fazla verecekti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=617170