Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taşıt kredi faizlerinin gider yazılması PDF Yazdır e-Posta
01 Temmuz 2010

Vergi uygulaması açısından alınan kredilerin faizlerinin taşıtların maliyetine mi yoksa doğrudan gider hesaplarına mı intikal ettirileceği konusunda uygulamada duraksamalar olmaktadır.

163 seri no’ lu VUK’ nu Genel Tebliğinde yapılan açıklamalarda amortismana tabi kıymet alımları ile ilgili ödenen kredi faizleri ve kur farklarının, kuruluş dönemine ait olanların sabit kıymetin maliyet bedeline, işletme dönemine ait olanlarında ilgili bulundukları yıllarda doğrudan gider yazma veya maliyete eklenmesi gerektiği belirtilmiştir. Anılan tebliğ düzenlemesi taşıt alımlarını direkt olarak içermemekle birlikte konuya ilişkin Maliye Bakanlığı tarafından verilen özelgelerde anılan tebliğ açıklamalarına yakın uygulamaların yapılması öngörülmüştür. Söz konusu özelgelerden bir tanesinin özeti aşağıdaki gibidir:

“Bu itibarla, adı geçen şirketin alacağı arabanın iktisabı için bankaya ödeyeceği belirtilen faizin, arabanın aktife girdiği tarihe kadar tahakkuk eden ve ödenen kredi faizinin maliyete eklenmesi zorunludur. Ancak, aktifleştirildikten sonra tahakkuk eden faizlerin maliyete intikal ettirilmesi suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak da muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ancak mükellefin arabaya ait kredi faizlerinin ilgili bulundukları yılda doğrudan gider mi yazacakları yoksa amortismana mı tabi tutacakları hususundaki tercihlerini başlangıçta yapmaları gerekmektedir. Önce gider yazma yolunun seçilmesi halinde daha sonraki yıllarda bu tür giderlerin sabit kıymetin maliyetine eklenerek amortisman yoluyla itfa edilmesi veya önce amortisman ayırmaya başlayıp sonra gider yazma yoluna gidilmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.” (Maliye Bakanlığı 20.02.1994 Tarih ve 270-2376/3296 Sayılı Özelgesi)

Nexia