Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Amatör sporculara ödenen ücretler PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2010

Gelir Vergisi Kanunu nun 23/15 nci maddesi hükmü gereği; asgari ücretin iki katını aşmamak kaydıyla yüz ve daha az sayıda işçi çalıştırılan işyerlerinde bir yüzden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde iki amatör sporcuya ödenen ücret gelir vergisinden istisnadır. Bu istisnanın uygulanabilmesi için amatör sporcuların her yıl milli müsabakalara iştirak ettiklerinin belgelenmesi gerekmektedir.

Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığınca yayınlanan 147 sıra numaralı Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

İstisnanın uygulanabilmesi için, sporcunun amatör sporcu olduğunun ve Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünden veya bu Genel Müdürlüğünün mahalli teşkilatından her yıl için milli müsabakalara iştirak ettiğini gösterir bir belgenin alınarak, işverenlerce muhafazası gerekmektedir.

Bu şartlara haiz amatör sporcuları çalıştıran işverenlerin, işyerinde çalıştırdığı işçi sayısı yüz ve daha aşağı sayıda ise bir amatör sporcuya, işyerinde çalışan işçi sayısı yüzden fazla ise iki amatör sporcuya ödenen ücretlerin, yürürlükte olan asgari ücretin iki katı tutarını aşmaması kaydıyla, vergiden müstesna tutulması mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, amatör sporcu sayısının fazla olması halinde istisna; beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünce veya bu Genel Müdürlüğün mahalli teşkilatınca uygun görülecek sporcu ücretine uygulanacaktır.

Ayrıca Spor yarışmalarına katılan amatör sporculara ödenen ödül ve ikramiyelerin gelir vergisinden müstesna olduğu GVK nun 29. maddesinin 3.bendinde düzenlenmiştir. Sözkonusu kanun maddesinin 2361 sayılı Kanun ile değişmeden önceki halinde spor müsabakalarına katılan tüm sporculara verilen ikramiye ve mükafatların gelir vergisinden istisna olduğu belirtilmiş ve parantez içi hüküm ile de sporculara transfer ücreti veya sair adlarla verilen paraların bu istisna uygulaması kapsamına girmediği açıklanmıştır. Ancak daha sonra 2361 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle anılan kanun maddesi spor yarışmalarına katılan amatör sporculara ödenen ödül ve ikramiyeler şeklinde değiştirildi ve parantez içi hüküm de kaldırıldı. Bu durumda amatör sporcuların dışında profesyonel sporculara verilen ödül ikramiye ve benzeri surette yapılan ödemeler bu istisna kapsamına girmeyecek ve vergiye tabi olacaktır. Bunun dışında spor yarışmalarına katılan amatör sporculara yapılan ödül ve ikramiye niteliğindeki tüm ödemeler istisna kapsamına girecektir

Nexia