Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Promosyon hayali kuran emeklilere kötü haber PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2010

Emeklilere Anayasa Mahke-mesi'nin ardından ikinci kötü haber bankalardan geldi.

9 milyondan fazla emeklinin memur gibi promosyon alma hayali suya düştü. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Emin Zararsız, emeklilere promosyon ödemesi konusunda bankaların olumsuz görüş belirttiğini açıkladı. Zararsız, "Benim kişisel tahminim, 13. maaş şeklindeki bir uygulamanın promosyon mahiyetinde gerçekleşmeyeceği. Ama her halükarda bir miktar promosyon ödemesinin yapılması konusunda bankaları zorlayacağız." dedi.

SGK'ya alınacak sözleşmeli personelin atama töreninde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Zararsız, bankaların ikinci düzeydeki yöneticileriyle geçen hafta arkadaşlarının bir toplantı yaptığını kaydederek, "Bu konuyu tartıştılar, değerlendirdiler ve bankaların tamamı bu konuda bir yükün altına giremeyeceklerini, bilançolarının, gelir giderlerinin, mevduatlarının ve Türkiye'deki faiz oranlarının bu çerçevedeki bir yüke uygun olmayacağını ifade etmişlerdir." diye konuştu. SGK'nın çalıştığı 26 bankanın genel müdürü ile önümüzdeki hafta toplantı yapacağını duyuran Zararsız, şunları kaydetti: "Bu konuda tabii ki biz zorlayıcı olacağız. Çünkü nihayetinde 9 milyon 250 bin civarında emekliye çok az miktarda da olsa bir şeyin verilmesine vesile olmak bizi mutlu eder. Ama olay tamamen bankaların paranın getirisi çerçevesinde yapacakları matematik hesaba dayalı bir konu. Her halükarda bir miktar promosyon ödemesinin yapılması konusunda bankaları zorlayacağız." Bazı kesimler ve basın yayın organlarınca emeklilerde çok büyük ümitler oluşturulduğunu dile getiren SGK Başkanı, bu ümitlerin arkasında bir gerçeklik olup olmadığının hiç dikkate alınmadığını, bir gün gerçekleşmediğinde ise hayal kırıklığının büyük olduğunu vurguladı. İntibak konusunda basın yayın organlarında yapılan haberlerin de bu şekilde olduğunu dile getiren Zararsız, şöyle konuştu: "Mesela Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar çerçevesinde, oluşturulan büyük ümitler boşa düştü. Üstelik, o iş için mahkemelere gidenler, dava açanlar, dilekçe verenler, avukat tutanlar, yığınlarla masrafa katlanan emekli vatandaşlarımız bu masrafları yapmakla kaldılar ve Anayasa Mahkemesi İş Mahkemesi'nin göndermiş olduğu Anayasa'ya aykırılık iddiasını geri gönderdi."

Zaman