Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşte notu artıracak kriter! PDF Yazdır e-Posta
06 Temmuz 2010

İflas etme riskin zirve yapsın, kredi notun artsın

İflas etme riski en yüksek beşinci ülke olarak kabul edilen Ukrayna'nın notu uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından artırıldı. Türkiye hâlâ not artırımı için bekleyen ülkeler listesinde yer alırken, Ukrayna'nın notunun artırılması şaşkınlık yarattı.

Ukrayna, dünyanın en büyük vadeli piyasasını yöneten CME Group tarafından hazırlanan son rapora göre dünyada tahvillerinin temerrüt risine karşı sigortalama maliyeti (basit tanımıyla iflas riski) en yüksek beşinci ülke olarak kabul ediliyor. CME'nin Küresel Ülke Kredi Riskleri raporuna göre, CME tarafından listelenen 70 hükümetin kontratlarının yüzde 93'ü dönem içinde artış yaşadı. Yunanistan, Venezuela'yı geçici olarak geride bırakıp bir ara temerrüt riski en yüksek ülke olarak fiyatlandı.

Kuruluşun raporunda, Yunanistan'ın CDS'lerinin yüzde 190, Belçika'nın yüzde 168, İspanya'nın yüzde 129 ve Portekiz'in CDS'lerinin yüzde 127 arttığı ifade edildi.

Rapora göre, temerrüt riski en yükse 5 ülke şöyle sıralandı:

1- Venezuela
2- Yunanistan
3- Arjantin
4- Pakistan
5- Ukrayna

Buna karşılık bugün yapılan açıklamada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Ukrayna'nın uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden notunu B-'den B'ye yükselttiğini açıkladı. Fitch ayrıca notun görünümünün durağan olduğunu bildirdi. Fitch'in açıklamasında "Ülkenin notu IMF ile varılan ve ülkenin mali görünümünü destekleyecek 14.9 milyar dolarlık kredi anlaşmasının ardından artırıldı" denildi. Ukrayna'nın kısa vadeli notu B olarak tekrarlanırken tavan notu da B-'den B'ye yükseltildi.

http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/529975-iste...