Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelgelerde KDV PDF Yazdır e-Posta
07 Temmuz 2010

1. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 6.7.2009 tarih ve 23012 sayılı özelgesi
"50 seri No'lu KDVK Genel Tebliğinde, piyasadan satın alınan veya ithal edilen malların promosyon ürünü olarak müşterilere verilmesinin, mükellef açısından pazarlama gideri olduğu, firmanın katma değer içerisinde vergilenen promosyon mallarının müşterilere verilmesi sırasında katma değer vergisi hesaplanmasına gerek bulunmadığı açıklamasına yer verilmiştir. Bu açıklama uyarınca, firmanın bir ürününün satışının artırılması amacıyla söz konusu ürünü doktorlara, hemşirelere, ecza depolarına ve ilaç firmalarına bedelsiz olarak teslim etmesi işleminde fatura tanzim etmesi ve KDV hesaplamasına gerek bulunmamaktadır.

2. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 22.8.2009 tarih ve 1649 sayılı özelgesi;
"15 seri No'lu KDVK Genel Tebliği'nin ‘Yurt Dışından Sağlanan Hizmetler' başlıklı bölümünde, yurtdışındaki firmalara yaptırılan hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde verginin, KDVK'nın 9. Maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödeneceği açıklanmıştır. Bu açıklama gereğince, firmanın tesisi, makine ve cihazlar gibi maddi varlıklarını Şirketin Fransa'da mukim büyük ortağına satıp, aynı varlıkları yer değiştirmeksizin söz konusu firmadan kiralanması işlemlerinde katma değer vergisi hesaplanması gerekir. Satışlardan doğan verginin genel esaslara göre, kiralama hizmetinden kaynaklanan katma değer vergisinin ise sorumlu sıfatıyla beyanı gerekir."

3. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 26.1.2010 tarih ve 2915 sayılı özelgesi
"KDVK'nın 29. ve 30. maddeleri ve vergi indirimine ilişkin düzenlemeler içeren 26 seri no'lu KDVK Genel Tebliği'nin ‘Diğer Hallerde Kısmi İstisna uygulaması' başlıklı G-4 bölümünde yapılan açıklamaları uyarınca, indirim hakkı tanınan ve tanınmayan işlemlerin birlikte yapılması halinde, alışlarda yüklenilen vergilerin, herhangi bir ayırım yapmaksızın tamamen o dönemde indirilebilir katma değer vergisi hesabına intikal ettirildikten sonra indirim hakkı tanınan işlemlere isabet eden verginin hesaplanmasında indirim hakkı tanınan satışların ilgili dönemdeki toplam satışlara oranlanması usulünün uygulanması mümkündür. Şirket, KDVK'nın 11/1-c maddesi kapsamında teslimi yapılan ve ihracı gerçekleştirilen teslimler nedeniyle yüklendiği ve indirim konusu yapamadığı ve Tebliğin G-4 bölümünde yer alan açıklamalara göre hesapladığı genel giderlere (nakliye, ATİK) ilişkin KDV'leri nakden ve mahsuben iadesini talep edebilir."

4. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 30.10.2007 tarih ve 1428 sayılı özelgesi
"Özelge talebine konu olayda, yurt dışından ithal edilen mallar gümrük bölgesinde yer alan antrepodan yurtiçindeki bir firmaya devredilmiştir. Gümrük Müdürlüğü ile yapılan yazışmadan işlemin Gümrük Yönetmeliği'nin ‘291. Antrepolardaki Eşyanın Başkasına Devri' başlıklı maddesine istinaden gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. KDV'nın 16/1-c maddesi ile Gümrük Kanunu'ndaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mallar katma değer vergisinden istisna kılınmış olup, firmanın antrepodaki eşyaları ... Ltd. Şti' ye devretmesi katma değer vergisinin konusuna girmekle beraber, söz konusu işlem anılan hüküm uyarınca vergiden istisnadır."

Veysi Seviğ/Bumin Doğrusöz

Referans