Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:399) PDF Yazdır e-Posta
08 Temmuz 2010

- Amortisman Listesi'nde yer alan bazı sınıfların isimleri değiştirilmiş, ancak bu sınıflara dahil iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinde bir değişiklik yapılmamıştır.

Buzdolaplarına ilişkin ''3.10.4.1.'' numaralı ''Teşhir amacıyla kullanılanlar'' sınıfının ismi, ''Ürünlerin teşhir ve muhafazası amacıyla kullanılanlar'' olarak değiştirilmiştir. Değişikliğin sadece olası tereddütlerin önüne geçilmesi amacıyla yapıldığı düşünülmektedir.

 ''10. İnşaat İşleri: Kamu binaları, özel ticaret binaları, limanlar, işletme ve yönetim binaları, gayrimenkuller ve eklentileri, karayolları ve demiryollarının yapımında kullanılan iktisadî kıymetler (İş makineleri ve benzerleri)'' başlıklı sınıfının parantez içi ''İş makineleri ve benzerleri' ibaresi ''(aşağıdaki sınıflarda sayılanlar hariç)'' olarak değiştirilmiştir. ''İş makineleri ve benzerleri'' kapsamındaki kıymetler için ''10.4. İnşaat işlerinde kullanılan iş makinesi ve benzeri araçlar (Boru döşeyici, ekskavatör ve lastik tekerlekli yükleyici gibi)'' sınıfı ihdas edilmiştir.

 ''61.3.'' numaralı ''Salma ağları'' sınıfı ''Salma ağları (balıkçılıkta avlanma amaçlı kullanılanlar)'' olarak değiştirilmiştir.

- Amortisman Listesi’ne yeni iktisadi kıymetler  ilave edilmiştir.

        399 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile amortisman listesine yeni birtakım iktisadi kıymetler eklenmiştir. Örneğin otomatik para çekme makineleri (ATM), inşaat işlerinde kullanılan iş makinesi ve benzeri araçlar veya enjeksiyon makina tesisatı ve aksesuarlarına daha once yayınlanmış 333, 339, 365 ve 389 sıra no.lu VUK Tebliğ’lerinde yer verilmeyip ilk kez 399 sıra no.lu Tebliğ ile amortisman listesine eklenmiş sabit kıymetlerdir.

- Faydalı ömür süreleri değiştirilen iktisadi kıymetlerin amortisman uygulaması.

Faydalı ömür süreleri değiştirilen iktisadi kıymetlerin amortisman uygulaması, 365 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer alan açıklamalara göre yapılmaya devam edilecektir. Bu doğrultuda, önceden ilan edilmiş olan faydalı ömür ve amortisman oranlarına göre amortismana tabi tutulmakta iken faydalı ömür süreleri değiştirilen iktisadi kıymetlerin net defter değerleri (iktisadi kıymetin Vergi Usul Kanununun değerleme hükümlerine göre tespit edilen değerinden birikmiş amortismanların tenzili yoluyla bulunan değeri), ilgili iktisadi kıymete ilişkin olarak ilan edilen yeni faydalı ömür süresinden, amortisman listesi uyarınca amortisman ayrılmış olan sürenin tenzili suretiyle kalan amortisman süresi esas alınarak itfa edilecektir. Kendisine özel hesap dönemi tayin edilmiş mükellefler ise aktiflerinde yer alan iktisadi kıymetlere ilişkin olarak ilan edilen yeni amortisman sürelerini Tebliğin yayımlandığı tarihten sonraki ilk geçici vergi döneminden itibaren dikkate alacaklar; sözü edilen iktisadi kıymetler için, geçmiş hesap dönemlerinde ve içinde bulunulan hesap dönemine ilişkin olarak önceki geçici vergi dönemlerinde ayrılmış olan amortisman tutarları herhangi bir düzeltme işlemine tabi tutulmayacaktır.

Söz konusu iktisadi kıymetler ile bu kıymetlere ilişkin olarak belirlenen süre ve oranlar, Amortisman Listesi’nin ilgili bölümlerine yerleştirilmek üzere Tebliğ ekinde liste olarak yayımlanmıştır.

 

 

Devamı için tıklayınız

 

Tebliğ eki olan değişen Amortismana Tâbi İktisadî Kıymetler Listesi için tıklayınız