Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mali Suç Yönü İle Ücret Bordrosu (Devletin Yanıltılması ve Önemli Bir Vergi Kaybı) PDF Yazdır e-Posta
27 Temmuz 2010

Image

Konumuza ilişkin olmak üzere, günümüzde suç nitelik değiştirmiş olup, karşımıza farklı şekillerde işlenmiş olarak çıkmaktadır.

Genel olarak, engelleyici ve önleyici tedbir uygulayan en önemli kurumlardan biri Polis Teşkilatı’dır.

Bilindiği üzere, ülkemizde mali suç ile mücadele eden kurum ve kuruluşlar görev yetki ve alanlarında oldukça başarılı çalışmalar yapmaktadır.

Bu makalede, ücret bordroları ile mali suç ilişkisi irdelenecektir.

Türk Dil Kurumuna Büyük Sözlüğüne göre; suç – ücret – bordro nedir?

Suç

a. 1. Törelere, ahlak kurallarına aykırı davranış.

2. huk. Yasalara aykırı davranış, cürüm: “Casusluk suçundan yakalanıp müebbet hapse mahkûm olmadın mı?” -R. H. Karay.

Güncel Türkçe Sözlük

Suç

Suç, cürüm, bir şeyin sapmasını bildirir

Divanü Lügati’t-Türk

Suç İng. crime, public wrong, offence

Yasaca cezası gösterilen eylem.

BSTS / Ceza Yargılama Yöntemi Yasası Terimleri 1972

Suç

cürüm.

BSTS / Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü 1966

Suç İng. crime

1. Bir toplumda haksız sayılıp, yazılı-yazısız kurallarla yasaklanan ve yaptırımlara bağlanan davranış ve eylem. 2. Devletçe yasalarla tanımlanıp yaptırıma bağlanmış olan kurallara aykırı davranış.

BSTS / Toplumbilim Terimleri 1975

Ücret Ar. ucret

a. 1. İş gücünün karşılığı olan para veya mal: “Ücret hizmet mukabilidir. Ne yapıyorsun ki sana para verelim?” -N. Hikmet.

2. Kiralanan veya satın alınan bir şey için ödenen para: “Fiyatından daha yüksek bir ücretle satın aldı.” -P. Safa.

Güncel Türkçe Sözlük

Ücret İng. salary


Emek karşılığında alınan para.

BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü 1983

ücret İng. wage

1. Üretim faktörlerinden biri olan emeğin üretimden aldığı pay, diğer bir deyişle emek faktörünün fiyatı. 2. İşçilere üretim sürecine katılmaları karşılığında belli sürelerde yapılan ödeme. krş. maaş

BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü 2004

Ücret İng. wages, salary

İş karşılığı ödenen para.

BSTS / Tecim, Maliye, Sayışmanlık ve Güvence Terimleri Sözlüğü 1972

Bordro Fr. bordereau

a. (bo'rdro) Bir hesabın ayrıntılarını gösteren çizelge: Maaş bordrosu. Kasa bordrosu.

Güncel Türkçe Sözlük

Bordro Fr.bordereau

Bir hesabın ayrıntılarını gösteren çizelge:§ “Bordrolarımızı imzalamaya giren kâtip, hepsi onun hayatından bazı şeyleri bir kere olsun dinliyordu.” -Ahmet Hamdi Tanpınar.

II- SAHTE BELGE VE KAÇAKÇILIK SUÇLARI

Vergi Usul Kanunu’nun 359/b maddesine göre vergi kanunları açısından gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde, bunlar varmış gibi düzenlenen belgeye “sahte belge” denir. Sahte belge olarak tanımlayacak olduğumuz belgelere; fatura, sevk irsaliyesi, ücret bordrosu, adisyon örnek olarak verilebilir.

Ayrıca gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte, bu muamele veya durumu miktar ve mahiyet itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgelere “muhteviyatı itibari ile yanıltıcı belge” denir.

Bu belgeler de bir suçun (vergi kaçakçılığı suçu) varlığını gösterir. Ücret bordroları da buna dahildir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile “Vergi Kaçakçılığı” tarif edilmiş olup, Buna göre; vergi kanunlarına göre tutulması mecburi olan defterlere kaydı gereken hususları, vergi kaybına sebebiyet verecek şekilde, tamamen veya kısmen diğer defter veya kağıtlara kaydetmek, sahte veya içeriği itibariyle yanıltıcı evrak tanzim etmek veya bunları bilerek kullanmak, evrakı tahrif etmek, asıllarına uygun olmayan belge ve suretlerim tanzim etmek, tahrif edilmiş vesikalar ile aslına uygun olmayarak tanzim edilmiş belge ve suretleri bilerek kullanmak, vergi kanunlarına göre tutulması mecburi olan defter kayıtlarım tahrif etmek, bu defterlerde hayali işlemlere hesap açmak ya da her türlü hesap ve muhasebe hileleri yapmak, bu defterlerin sayfalarını yok ederek, yerlerine başka yapraklar koymak veya hiç yaprak koymamak, vergi kanunlarına göre tutulması ve muhafazası zorunlu olan defter ve vesikaları yok etmek veya gizlemek, beyan esasına dayanan mükellefiyetlerde beyanname verme süresi ve ek süre geçtiği halde, ticari, zirai veya mesleki kazanç sahiplerinin kazançtan ile ilgili faaliyetlerinin, vergi dairesinin bilgisi dışında bırakılması, beyan üzerinden alınan vergilerle ilgili olarak noksan bildirimde bulunulması fiilleri vergi kaçakçılığına girmektedir.

III- SONUÇ

Ülkemizde devletin vergi gelirlerine göz diken ve çalışanları dolandıran, emeklerinin karşılığını çalanlara yani emek hırsızlarına ihtiyaç bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, ülkemizde mali suçlar ile mücadele eden birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşlar görev yetki ve alanlarında oldukça başarılıdırlar. Yakın bir gelecekte, çalışanların bordroları üzerinde yapılan her türlü sahtekârlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık suçları en ağır biçimde hak ettiği karşılığı bulacaktır.

Kadir DODİ*
Yaklaşım

(*) Mali Müşavir, İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı