Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı PDF Yazdır e-Posta
09 Temmuz 2010

Vergi kanunları olmak üzere birçok kanunda değişiklik öngören kanun tasarısının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri tamamlandı.

Tasarının Meclis tatile girmeden TBMM Genel Kurulunda görüşülerek yasalaşması, Cumhurbaşkanı onayını takiben de yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Toplam 51 maddeden oluşan tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonunda çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören bir başka kanun tasarısı ve üç ayrı kanun teklifiyle birleştirilmiş ve tasarı yürürlük ve yürütme maddeleri hariç, geçici maddeler dâhil 67 maddeye ulaşmıştır.

Tasarı ile ilgili özet açıklamalar daha önce duyurulduğundan, yasalaşması sonrası da ayrıntılı açıklamaların yapılacağı dikkate alınarak, tasarının vergi düzenlemeleriyle ilgili son durumu aşağıda özetlenmiştir.

- Tasarıda yer alan gelir vergisi tarifesi maddesinde önemli bir değişiklik olmamıştır. Tasarıda tarifenin % 27 ve % 35 oranının uygulanacağı gelir dilimleri ücret gelirleri için 50.000 liradan 76.200 liraya yükseltilmekte, düzenlemenin de 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmesi öngörülmektedir. Tasarıda yer alan düzenlemenin bu şekilde yasalaşması halinde, üst gelir grubunda bulunan ücretlilere yaklaşık 2.100 lirayla sınırlı vergi iadesi yapılacaktır.

- Tasarıda yer alan yatırım indirimi ile ilgili düzenlemede bir değişiklik yapılmamıştır. İndirimi ilgili dönem kazancının % 25’i ile sınırlayan ve bizce yine Anayasaya aykırı olan düzenleme Komisyondan aynen geçmiştir.

- Tasarıda yer alan, yabancıların bazı faiz ve alım-satım kazançlarında gelir vergisi stopajı oranı yeniden düzenleyen maddesinde değişiklik yoktur. Hatırlanacağı üzere tasarıda, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının alım/satım ve itfa kazançlarında yerli-yabancı yatırımcı ayrımına dayalı stopaj uygulamasına son verilmekte ve sermeye şirketleri için % 0 oranında stopaj yapılması öngörülmektedir.

- Vergi incelemelerini koordine etmek üzere oluşturulan Koordinasyon Kurulunun başkanı Bakan veya görevlendirmesi halinde Müsteşar olarak değiştirilmiştir. Hükümet tarafından TBMM’ye gönderilen tasarıda, Kurulun başkanının Gelir İdaresi Başkanı olması öngörülmekteydi.

- Vergi incelemelerinin risk analizlerine dayanılarak seçimi ve belirli bir sürede tamamlanması ile ilgili düzenlemede bir değişiklik yapılmamış, mükelleflerin belirli sürelerde (en geç 3/6/9 yılda) incelenmesine ilişkin düzenleme ise tasarıdan çıkartılmıştır.

- İnceleme elemanlarının kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ ve sirkülerlere uymaları zorunluluğu ile ilgili tasarıda değişiklik yoktur.

- Özelge prosedürü ile ilgili bir değişiklik yapılmamış ancak özelgelerin belirli bir harç karşılığında verilmesini öngören düzenleme tasarıdan çıkartılmıştır.

- Özelgelerin ceza yanında faiz açısından da koruma sağlamasını öngören düzenleme tasarıda yer almaya devam etmektedir.

- Tasarıda yer alan Takdir Komisyonuna başvurulmasının zamanaşımı süresini en fazla bir yıl süreyle durdurması öngören düzenlemede değişiklik yapılmamıştır.

- Tasarıda yer alan, ödünç para verme işlerini esas iştigal konusu olarak yapanların BSMV mükellefi olmalarını, bu işleri devamlı olarak yapsalar da esas iştigal konusu olarak yapmayanların finansman hizmetlerinin ise KDV’ye tabi olmasını öngören düzenlemede değişiklik yapılmamıştır.

- Tasarıda yer alan, BSMV mükelleflerinin, Türkiye’de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında gerçekleştirdikleri vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri nedeniyle lehlerine kalan tutarlar için vergi istisnası getiren düzenlemede değişiklik yoktur.

- Tasarı ile birleştirilen kanun tekliflerinden birinde yer alan, 1985 veya daha eski model motorlu taşıtların hurdaya ayrılması ve il özel idarelerine teslimi koşuluyla, bunlara ait motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve idari para cezalarının silinmesini öngören düzenleme kanun tasarısında değiştirilerek korunmuştur.

İlgili kanun tasarısına aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı