Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Selim Erol - Reform dul ve yetimlere ne getiriyor? (26.11.07) PDF Yazdır e-Posta
26 Kasım 2007

Sosyal Güvenlik Reformu dul ve yetimlere aylık bağlama şartlarını değiştiriyor mu? Benim kayınpederim 1989 yılında ilk defa SSK'lı olmuş ve 15 ay prim ödedikten sonra 1990 yılında vefat etmiştir.

Gün olarak bir sıkıntımız yok askerliği borçlanarak 900 günü tamamladık.

Size sorum
şu olacak: Yeni çıkarılacak Sosyal Güvenlik Kanunu'ndaki ibare bizler gibi olan vatandaşlar lehine değiştirilemez mi? Yani en azından süre olmasa çok rahat aylık bağlanabilecek ve mağduriyetler ortadan kalkacaktır. (Ersoy MACİT)

Sayın MACİT, vefat eden sigortalının hak sahiplerine 5561 sayılı yasa uyarınca 18.10.2006 tarihinden bu yana en az 5 yıl sigortalı ve 900 gün prim bildirilmiş olması koşuluyla aylık bağlanma uygulaması getirilmiştir.

-Ayrıca 18.10.2006 tarihi öncesinde de bu haktan yararlanamamış olanlar için de müracaatları halinde aylık bağlanabilmektedir.

-Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde 01.01.2008 tarihinde yürürlü
ğe girecek olan 5510 sayılı yasa ile SSK ve Bağ-Kur sigortalıları ile memurların vefatı halinde hak sahiplerine dul ve yetim aylığı bağlanma şartları eşitlenmiş olacak.

-Ölüm her insano
ğlu için erken. Söylemeye dilimiz varmasa da maalesef yeni uygulama SSK'lı hak sahiplerinin aleyhine memurların ise lehine olacak.

-Sizin durumunuzda olan okurlar
ımıza mevcut durum ve yeni uygulama hakkında bilgi vermiş olalım.

Mevcut durumda SSK'l
ıların hak sahiplerine aylık bağlanma şartları neler?

-506 say
ılı yasanın 66'ncı maddesine göre; 5 yıl sigortalılık süresi ve bu süre içerisinde de en az 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş durumda, ölen sigortalının geride kalanlarına aylık bağlanır.

-Noksan günler için hak sahipleri sigortal
ı adına hizmet ihyası ve askerlik borçlanması talebinde bulunabilmektedir. Mevcut durumda memurların hak sahiplerine aylık bağlanma şartları neler

-5434 Say
ılı T.C. Emekli Sandığı Yasası'nın 78'inci maddesine göre; vefat eden memurlardan fiili hizmet süreleri 10 yıl ve daha fazla bulunanların geride kalanlarına aylık bağlanmaktadır. -Ölen memurun beş yıldan fazla on yıldan az hizmeti varsa eşi ile ana babasına aylık verilmez ama geride kalan çocuklarına 25 yaşını geçmemek şartıyla eğitimleri süresince aylık bağlanır.

-E
ş malul veya geçimini temin edemeyecek durumda olması halinde aylık bağlanmaktadır.

Mevcut durumda Ba
ğ-Kur'luların hak sahiplerine aylık bağlanma şartları neler?

1479 say
ılı yasanın 41'inci maddesine göre; ölüm tarihinde en az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olan, en az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olanlardan toptan ödeme talebinde bulunmakla beraber, toptan ödeme yapılmadan ölen sigortalının hak sahibi kimselerine aylık bağlanmaktadır. Mevcut durumda 3,5 yıl şartı aranmayacak mı?

Gerek memur, gerek i
şçi ve gerekse esnaf olanlardan birden çok Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ödemiş olanlar için ölüm tarihinden geriye doğru 7 yıllık sürede en çok hangi kuruma prim ödenmiş olup olmadığına yani 1260 gün şartına bakılmaksızın son bağlı oldukları kurum tarafından geride kalanlarına aylık bağlanmaktadır.

Reformdan sonra SSK, Ba
ğ- Kur ve memurların hak sahiplerine aylık bağlanma şartları neler?

Bu kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortal
ıların hak sahipleri için ölüm aylığı; en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması şartı aranacaktır.

-SSK'l
ılar için 900 gün olan şart 1800 güne çıkacak,

-Memurlar için 3600 gün olan
şart da 1800 güne inecek,

-Ba
ğ-Kur'lular için mevcut 5 tam yıl yani 1800 gün şartı işe değişmemiş görünüyor.

SSK'dan erken emeklilik nas
ıl olur? Ben friedreich ataxia denen dengesizlik hastalığına sahip biriyim. Halen 13 yıl 6 aydır çalışmaktayım. İşe ilk başvurduğumda (%40 özürlü) raporu verdiler. 1973 doğumluyum. 01.05.1994 işe başlama tarihim. Şu an 4940 prim günüm var. Acaba erken emeklilik diye bir şey var mı? Yani işe baslarken engelli kadrosundan işe başladım. Ama hastalığım ilerledi, su an tekerlekli sandalyedeyim, kalem tutamıyor, yemek, tuvalet, çay, ulaşım vs. tek başıma yapamıyorum. Bir de SSK web sayfasında benim işe başlama tarihim 1989 görünüyor. Bu tarih, benim staja başlama tarihim. SSK numaramı ilk o zaman çıkarttırmıştık. Acaba o tarih, sigortalılık başlangıcı kabul edilir mi? (Celal ÇELİK)

Say
ın ÇELİK, çalışma azminiz ve sabrınızın için taktire şayan olduğunuzu belirterek size sabırlar ve acil şifalar diliyorum.

-506 say
ılı yasa uyarınca, yetkili hastanelerce düzenlenecek usulüne uygun sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az 2/3'ünü yitirmiş ve toplam olarak 1800 gün veya en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olan sigortalıya malul aylığı bağlanabilmektedir.

-Say
ın ÇELİK, yasanın 53/B maddesi uyarınca, ilk işe girişinizdeki özür oranınızın malul sayılmayı gerektirecek derecede olmaması (%40) ve işe başladıktan sonra hastalık derecenizdeki artış nedeniyle, SSK'ya maluliyet talebiyle müracaat ederek çalışma gücünüzün 2/3'ünü yitirmiş olduğunuzu belgelendirebilirseniz hemen malulen emekli olabilirsiniz.

-Ayr
ıca raporunuzda "başka birinin bakımına muhtaçtır" ibaresi bulunursa size bağlanacak malul aylığı daha yüksek olur.

-Sigortal
ılık başlangıcınıza gelince, stajyer olarak geçen süreler sigortalı hizmet cetvelinde yer almaz ve bu süreler de sigortalı başlangıcı olarak sayılmaz. 1989 tarihinin sigorta başlangıcınız sayılması için adınıza uzun vadeli (malullük, yaşlılık ve ölüm) primlerinin yatmış olması gerekir. Bu dönemde adınıza uzun vadeli prim yatırılıp yatırılmadığını SSK'ya müracaat ederek öğrenebilirsiniz. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...

http://www.bugun.com.tr/haberler/261107/p78436y235.asp