Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelgelerde Belge Düzeni PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2010

Image

"Sevk irsaliyesi, ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen ve her zaman alım satım ilişkisi gerektirmeyen bir belgedir.

1. Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 17.12.2009 tarih ve 1311 sayılı özelgesi

"VUK'un 230/5. maddesi düzenlemesi gereğince, malın bir mükellefin birden çok işyeri ve şubeler arasında taşınması veya satılmak üzere komisyonculara veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde malı gönderen tarafından sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve araçta bulundurulması zorunludur. Bu hüküm uyarınca, balık üretimi faaliyeti yapan şirketin kendi kamyonetleri ile yine şirket demirbaşına kayıtlı tanklarla satış için balık taşıması esnasında üç nüsha sevk irsaliyesi bulundurması gerekir. Bununla beraber, satıştan sonra boş tankların tekrar balık çiftliğine dönüşü sırasında satılan veya satışa sunulan herhangi bir mal hareketinden söz edilemeyeceğinden sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek yoktur."

2. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 14.9.2009 tarih ve 972 sayılı özelgesi;

"Sevk irsaliyesi, ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen ve her zaman alım satım ilişkisi gerektirmeyen bir belgedir. Bu arada, 173 seri No'lu VUK Genel Tebliği'nin C/f bölümünde "Numune üzerine veya tecrübe ve muayene şartıyla satım yapılmak üzere mal sevkiyatı yapılması halinde sevk edilen mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi zorunludur…" denilmektedir. Bu itibarla, işletme tarafından üretilen veya satışa konu edilen ürünlerin (numune un gibi) promosyon malzemesi olarak dağıtılmak üzere sevk edilmesi halinde sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, hatırlatıcı tanıtım malzemesi, basılı materyal, kırtasiye malzemesi gibi ürünlerin taşınması sırasında sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır."

3. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 12.1.2010 tarih ve 1238 sayılı özelgesi

"Firma tarafından üretilen eşyalara onarım hizmeti verilmesi sırasında yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, sahada bulunan yüzden fazla teknisyenin her birinde ayrı fatura koçanları olması sebebiyle, fatura tarih ve sayılarında düzensizlikler olması, ayrıca fatura koçanlarının çalınması veya kaybolması gibi olumsuzluklar karşısında, bu sorunu aşabilmek için her teknisyenin PDA (Personel Digital Asistant) ile düzenlediği servis fişi bilgilerinin sistem içine aktarılarak şirket merkezi tarafından fatura basılması ve yasal süre içinde müşteriye gönderilmesinin mümkün olup olmadığı yönünde görüş talep edilmiştir. Firma tarafından verilen onarım hizmetleri sırasında malzeme kullanılması halinde müşteri adına sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve bu irsaliye üzerine daha önce düzenlenmiş olan ‘muhtelif müşteriler' ibareli sevk irsaliyesinin tarih, seri ve sıra numarasının belirtilmesi şartıyla 7 günlük yasal süre içinde merkezde bilgisayarda fatura düzenlenmesi mümkündür. Bununla beraber, onarım hizmeti sırasında mal teslimi olmadan sadece işçilik hizmeti verilmesi halinde, sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek olmayıp servis fişi düzenlenmesi ve düzenlenen bu fişin bir örneğinin faturaya iliştirilmesi koşulu ile hizmete ilişkin faturanın yasal süre 7 gün içinde şirket merkezinde bilgisayarda düzenlenmesi mümkündür."

4. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 22.6.2007 tarih ve 4954 sayılı özelgesi

"Kargo aracılığı ile müşterilere gönderilen emtialara ilişkin sevk irsaliyesinin ve irsaliyeli faturanın emtia ile birlikte kolinin içine konulması mümkün değildir. Ancak, faturanın emtia ile birlikte kolinin içine konulması mümkündür. Ayrıca, nihai tüketici olan müşterilerin iade ettiği emtiaya ilişkin satış belgesinin (fatura veya irsaliyeli fatura) ibraz edilmemesi halinde iade edilen emtialar için gider pusulası düzenlenmesi ve müşteriye imzalatılması gerekir."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...