Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Eğitim Kurumlarınca verilen Burslar PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2010

SORU: Özel Eğitim Kurumları faaliyetimiz çerçevesinde burs verilen öğrencilere sağlamış bulunduğumuz bu imkânın vergilendirilmesi konusunda tereddüt ediyoruz. Vergi kanunları bu konuda yeteri kadar açık değil.

YANIT: Bilindiği üzere Özel Eğitim Kurumları Yasası'nın 13'üncü maddesinde, bu yasada tanımı yapılan özel eğitim kurumlarının öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde üçünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yüküm bulundukları, bakanlıkça bu oranın yüzde ona (% 10) kadar artırılabileceği ücretsiz okutulacak öğrencilerin yüzdesi, seçimi ve kuruma kabul koşullarına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği, öğrenim bursu verilmesine ilişkin usul ve esasların da yönetmelikle belirleneceği hükme bağlanmıştır.

Konuya ilişkin olarak 11.02.2009 gün ve 27138 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Kurumlarında Ücretsiz veya Burslu Okutulacak Öğrenci ve Kursiyerler Hakkında Yönetmeliğin 14'üncü maddesinde burs verilme şartlarına yer verilmiş, 15'inci maddesinde ise burslu okutulacak öğrenci veya kursiyerlerin oranı veya sayısının kurumca belirleneceği, burslu okutulan öğrenci veya bursiyerlerin oranının, ücretsiz okutulacakların dışında da tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

Anılan yönetmeliğin 16'ıncı maddesinde de okul öncesi eğitim, ilköğretim veya orta öğretimdeki öğrencilere; öğrenim ücreti ve kırtasiye masrafının karşılanması, Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi okul öğrencileri için tespit ettiği en az burs miktarı kadar harçlık ve benzeri şekillerde burs verileceği; okullar dışındaki diğer özel eğitim kurumlarınca; öğretim ücretinin ve kırtasiye masrafının karşılanması, Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi okul öğrencileri için tespit ettiği en az burs miktarı kadar harçlık ve benzeri şekillerde burs verilebileceği hükmü yer almaktadır.

Bu bağlamda da burslu okutulan öğrencilerin kırtasiye masraflarının karşılanması ve/veya Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi okul öğrencileri için tespit ettiği en az burs tutarı kadar harçlık ve benzeri şekilde burs verilmesi halinde, bu kapsamda yapılan harcama tutarının kayıtlarınıza gider olarak intikal ettirilmesi mümkündür. Ancak Kurumlar Vergisi Yasası'nın 13'üncü maddesi hükmü gereği olarak özel okul sahipleri ile bunların yakınlarının çocuklarına verilen bedelsiz veya burslu eğitim hizmetlerinin yönetmelik hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi mümkün değildir. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...