Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı Fuarlara katılım Bedelleri yükümlülük doğurur mu ? PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2010

SORU: Şirketimiz yurtdışında düzenlenen bir fuara katılmış olup, bu fuarı düzenleyen yabancı ülkede bulunan organizatöre katılım bedeli ödemiş bulunuyoruz. Yaptığımız bu ödeme yabancı organizatör tarafından verilen belge karşılığı olmuştur.

Yaptığımız bu ödeme üzerinden herhangi bir vergi hesaplama ve ödeme mükellefiyetimiz var mı?

YANIT: Kurumlar Vergisi Yasası'nın 3'üncü maddesinin 2'nci fıkrası uyarınca "Kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanlar, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilirler." Bu hükme paralel olarak da Gelir Vergisi Yasası'nın 6'ncı maddesi hükmü uyarınca "Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden" vergilendirilmektedir.

Sözü edilen hizmet yurtdışında sağlanmış olup, yapılan iş dış pazarlarda yer edinme girişimi, daha açıkçası ihracat olanaklarının artırılması ile ilgilidir. Dolayısıyla bu işlemle almış olduğumuz hizmetten Türkiye'de yararlanmadığınız için Katma Değer Vergisi açısından da herhangi bir yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. (V. Seviğ)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...