Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'lerin gönlünü alacak proje! PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2010

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, ''Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesi''nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada yeni proje ile 4 bin firmanın bu kredi programından yararlanmasının hedeflendiğini belirtti.

KOBİ'lerin  gönlünü alacak proje!

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, AB ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşmasıyla malların serbest dolaşmanın hedeflendiğini belirterek, ''Böyle bir anlaşmaya rağmen, malları satacak kişilerin serbest dolaşmasının kısıtlanması adil bir durum değildir'' dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Yatırım Fonu ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. işbirliği ile hazırlanan ''Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesi''nin tanıtım toplantısı, Ankara Hilton Oteli'nde yapıldı.

Törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, birçok konuda AB kriterlerini yakalayan Türkiye'nin 2005 yılında tam üyelik konusunda müzakerelere başladığını hatırlattı.

Bu çerçevede son yıllarda ekonomik ve demokratik konularda çok önemli adımlar atıldığına işaret eden Bakan Ergün, yüksek faiz ve enflasyon ile bütçe açıkları gibi kronik sorunlarından kurtulan Türkiye'nin bugün dünyanın en çok güven duyulan ekonomilerinden birisi haline geldiğini söyledi.

Ergün, geçen yıl dünyayı sarsan ekonomik kriz nedeniyle üretim, ihracat ve istihdamda bir miktar kayıplar yaşansa da Türkiye'nin krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olmayı başardığını ve kaybettiği üretimi, ihracatı, istihdamı geri kazanmaya başladığını da kaydetti.

-TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ MALİ DESTEK PROGRAMLARI-

Türkiye ile AB arasındaki işbirliği alanlarından birinin de mali işbirliği süreci olduğunu ifade eden Sanayi Bakanı, 2007 yılında başlayan ve ilk etapta 2010 yılı sonunda tamamlanacak olan Katılım Öncesi Yardım Aracı çerçevesinde AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkeler bazı mali destek programları uygulandığını hatırlattı.

Mali destek programlarının bileşenlerinden bir tanesinin de bölgesel kalkınma programları olduğunu belirten Nihat Ergün, Sanayi Bakanlığı tarafından konuyla ilgili 2007 yılından bu yana bölgesel rekabet edebilirlik operasyonel programı yürütüldüğünü söyledi.

Söz konusu program kapsamında milli geliri Türkiye ortalamasının altında kalanda 43 şehirde, ilgili taraflarca hazırlanacak proje önerilerini desteklediklerini anlatan Ergün, bu projelerin sanayi ve turizm altyapısını geliştirecek, sektörler arasındaki işbirliğini güçlendirecek, yeni finansal araçlar oluşturacak, KOBİ'lere eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlayacak projeler olmasına önem verdiklerini bildirdi.

-PROJE İLE 4 BİN FİRMAYA KREDİ DESTEĞİ SAĞLANACAK-

Bugün tanıtımı yapılan Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesi'nin de KOBİ'lerin rekabet gücünü artıran ve Türkiye'nin stratejik önceliklerine uyumlu bir proje olduğunu anlatan Bakan Ergün, ''Bu proje KOBİ'lerimizin krediye erişimini de kolaylaştıracaktır. Böylece bölgesel ve sektörel dinamikleri daha etkin hayata geçirmek mümkün olacaktır'' diye konuştu.

Proje çerçevesinde 12 kişiden az çalışanı olan işletmelerin 25 bin avroya kadar yatırım ve işletme sermayesi için Kredi Garanti Fonu'nun sağladığı garantiyi dikkate alan bankalara başvurabileceğini anlatan Ergün, şöyle devam etti:

''Böylece 43 ilimizde, öncelikle 1500 mikro işletmeye ulaşmayı amaçlıyoruz. KOBİ klasmanında değerlendirdiğimiz işlemler için de biraz daha farklı bir model uygulanacaktır. Bu modelde Avrupa Yatırım Fonu seçilecek 5 aracı bankanın KOBİ kredileri için garanti sağlayacaktır. KOBİ'ler 500 bin avroya kadar olan yatırım ve işletme sermayesi için bu 5 bankaya başvurabileceklerdir. Bu garantiyle de 2 bin 500 işletmeye ulaşmayı hedefliyoruz. Yani 4 bin işletmenin bu programdan yararlanması hedefleniyor. Bu 2 modelin uygulanmasıyla KOBİ'ler ve mikro işletmeler için 500 milyon avroluk, yani 1 milyar liralık bir kredi hacmi oluşacağını tahmin ediyoruz.''

Projenin uygulanmasını çok yakından takip edeceklerini belirten Ergün, projenin bir yıllık performansına göre bütçenin artırılması veya yeni enstrümanlar oluşturulmasının da gündemde tutulduğunu söyledi.

Ergün, 43 ildeki sanayi ve ticaret odası ile esnaf odası temsilcilerinin söz konusu projeleri KOBİ'lere ve mikro işletmelere iyi tanıtmalarını da istedi.

Türkiye'nin özellikle güçlü mali yapısı ve dış politikada artan itibarı sayesinde küresel kriz sonrasında çok önemli fırsatlara sahip olduğunu kaydeden Sanayi Bakanı, bunun üzerine reel sektörü inşa etmenin son derece kritik bir görev olduğunu kaydetti. Ergün, ''Biz bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek için girişimcilerin cesaretlerini artıracak ve işadamlarının çalışma hayatlarında karşılaştıkları engelleri kaldıracağız'' diye konuştu.

-KOBİ'LER BANKACILIK SEKTÖRÜNE KIRGIN-

Salonunda bulunan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Varol Civil'e seslenen Ergün, geçen küresel kriz sürecinde KOBİ'lerin, esnafın ve mikro işletmelerin bankacılık sektörüne biraz kırgın olduklarını söyledi.

Söz konusu kırgınlığın nedeninin kredi kanallarının daraltılması, mevcut kredilerin geri çağrılması, yeni kredi alımlarının zorlaştırılması ve sicil affı uygulanmaması gibi konular olduğunu anlatan Ergün, ''Şimdi fırsat var, KOBİ'lerin gönlünü alma zamanı bankalarımız için. Evet siz bu durumu (bankaların kredi verme standartlarının yükseltilmesi) diye ifade ettiniz kibarca ama, KOBİ'ler bunu (kredi kanallarının daraltılması ve kredi almanın zorlaştırılması) diye anladılar. Şimdi KOBİ'lerin gönlünü almak için bu mali aracın kullanılması da bir fırsat'' dedi.

KOBİ'lere hibe odaklı bir destek mekanizması yerine, proje odaklı bir yapı oluşturmanın daha sağlıklı bir yapı oluşturacağına inandıklarını da belirten Ergün, zira hibenin günü kurtardığını, doğru tasarlanmış bir projenin ise geleceği kurtaracağını kaydetti.

Ergün, ''Özellikle bu projenin hedef bölgesinde yer alan 43 ilde yapılacak yatırımlar, yatırım sahiplerine önemli avantajlar sağlayacaktır. Özellikle enerji, gıda, ana metal, makine, lojistik gibi sektörler önemli bir potansiyel taşımaktadır'' diye konuştu.

-AB'YE GÜMRÜK BİRLİĞİ SİTEMİ-

Salonda bulunan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini de seslenen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Türk firmalarının küresel rekabet gücünü artırmak için finansal destek programlarını çok önemsediklerini ve başarıyla uyguladıklarını, fakat AB ile Gümrük Birliği Anlaşması yapmış Türkiye'deki işadamlarının AB ülkelerinde serbestçe dolaşamadıklarını söyledi.

Ergün, şöyle konuştu:

''Biz AB ile Gümrük Birliği Anlaşması yapmış bir ülkeyiz. Malların serbest dolaşması hedefleniyor. Malları serbest dolaşımını hedefleyen bir anlaşmanın, malları satacak kişilerin serbest dolaşmasının kısıtlanması adil bir durum değildir. Ayrıca malları taşıyan araçların serbest dolaşımının kısıtlanması adil bir durum değildir.

Biz AB üyesi olan Yunanistan üzerinden yılda 30 bin kamyonluk mal sevkıyatı yapabilecekken, Yunanistan bizi 15 kamyonla sınırlandırırsa, o zaman malların serbest dolaşması sağlanabilir mi? Eğer Türkiye'deki KOBİ'lerin küresel rekabet gücünü artıracak bir takım adımlar atılması gerekiyorsa, bunlar sadece finansal adımlar olamaz. Finansal adımların yanında, bu malların pazarlarda serbest dolaşımını kolaylaştıracak, işadamlarınızın da AB ülkelerinde serbest dolaşması ve kamyonlarımızın bu malların serbest dolaşmasıyla ilgili koşulların oluşması, inanın bu finansal desteklerden çok daha önem arz etmektedir.''

-İŞSİZLİK YILIN ORTASINDA YÜZDE 10'LAR SEVİYESİNE İNER-

Program öncesinde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ergün, işsizlik rakamlarında 2 puanlık düşüşün çok sevindirici olduğunu söyledi.

2009 Nisan ayından bu yana Türkiye ekonomisinde ciddi bir toparlanma olduğuna işaret eden Ergün, bu toparlanmanın işsizlik üzerindeki yansımalarının ise bu yıl görülmeye başladığını söyledi.

Nisan ayı itibariyle işsizlik oranlarının yüzde 12'ler seviyesine kadar düştüğünü kaydeden Ergün, ''Tabii Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı rakamları da geldiğinde bunun yüzde 10'lar seviyesine kadar indiğini, yılın ortası itibariyle görme şansına sahip olacağız'' diye konuştu.

-İSTİHDAM ÇALIŞMALARI

İstihdam planı konusundaki çalışmaların tamamlanıp tamamlanmadığının sorulması üzerine de Bakan Ergün, bu konuda 2 çalışmanın bulunduğunu, İstihdam Merkezli Eğitimin Güçlendirilmesi Belgesi'nin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

Ulusal İstihdam Strateji ile ilgili çalışmaların da son safhaya geldiğini ve bunun da Çalışma ve Sosyal Bakanı tarafından yakın bir zamanda açıklanacağını düşündüğünü belirten Ergün, söz konusu stratejinin çok kapsamlı bir belge olacağını ve yeni teşvik mekanizmalarını içereceğini kaydetti.

Ergün, söz konusu stratejide ne tür teşvikler olacağının sorulması üzerine, ''Mesleki eğitimden geçen kişilerin istihdam edilmesi halinde, bir yıl süreyle işveren paylarının Hazine tarafından karşılanması var. Hem mesleki teknik eğitimi, hem de mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin istihdamında da 18 ay süreyle işveren paylarının yine Hazine tarafından karşılanması gibi unsurlar var. Bunlar Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilecek'' dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Marc Pierini, Türkiye'de bankacılık sektörünün AB içerisindeki diğer tüm ülkelerden çok daha sağlam olduğunu bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Yatırım Fonu ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. işbirliği ile hazırlanan ''Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesi''nin tanıtım toplantısı, Ankara Hilton Oteli'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, söz konusu proje ile inovaktif bir finansal kolaylık başlatılacağını söyledi.

AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin Gümrük Birliği ile çok yüksek düzeyde arttığını anlatan Pierini, Türkiye ile her yıl milyarlarca avroluk ticaret yapıldığını, ayrıca endüstriyel entegrasyonun da çok güçlü olduğunu dile getirdi.

KOBİ'lerin ekonominin bel kemiği olduğunu, bu nedenle KOBİ'lerin çalışacağı alanın ve ortamın kolaylaştırılmasına öncelik verdiklerini ifade eden Pierini, Türkiye'de de şirketlerin yüzde 99'unu KOBİ'ler oluşturduğunu ve istihdama katkılarının büyük olduğunu, fakat finansma ve ihracattan çok küçük bir pay aldıklarını, ekonomik krizlerden de çok etkilendiklerini kaydetti. Pierini, ''Biz KOBİ'lerin finansmana ulaşmalarını kolaylaştırmak istiyoruz'' diye konuştu.

Pierini, Türkiye'de bankacılık sektörünün AB içerisindeki diğer tüm ülkelerden çok daha sağlam olduğunu, Türkiye'deki bankaların küresel kriz döneminde de yapılarının sağlam kaldığını da vurguladı.

AB ile Türkiye ilişkilerine de değinen Pierini, şunları söyledi:

''AB Türkiye ilişkileri konusunda gördüğümüz şeylerin çoğu kötü haberler oluyor. Ankara'da parlamentoda yaz tatiline girmeden önce çıkarılması gereken birçok kanun var. Mesela Rekabet Kuruluyla ilgili. Bunun üzerinde bir konsensüs olmadığını görüyoruz. Bunlar kötü haberler oluyor. Ama iyi haberler de var. Bu ikili logoyu gördüğünüz zaman (Avrupa Yatırım Fonu ile Avrupa Yatırım Bankası) bu Türkiye için iyi bir haber demektir. Böyle 250 tane projemiz var. Edirne'den Van'a kadar bu projeleri görebilirsiniz. Ekonomi, kamu, çevre, eğitim, sağlık gibi kurumlarda, yönetişim, eğitim, insan hakları... vb konularda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Katılım sürecinde zorluklar olabilir, ama katılım öncesi program amacıyla Türkiye'nin katılması amaçlanıyor.''

-AVRUPA YATIRIM BANKASI BAŞKAN YARDIMCISI-


Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen de Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesi'nden Türkiye'deki ulusal gelir konusunda ortalamanın yüzde 75 altında olan şehirlerin faydalanacağını bildirdi.

Kredi miktarının minimum 500 milyon avro olarak görüldüğün belirten Ahnen, ''Bu bir kaldıraç etkisi oluşturacak, bu etki ile birlikte özellikle kriz veya kriz sonrasında kullanabileceğimiz akıllı ürünler oluşturabiliriz. Kaldıraç etkisi bu fonun büyümesinde de etkili olacak. Avrupa Yatırım Bankası benzer ürünleri gelecekte de yapmaya devam edecek'' dedi.

Projenin mikro kuruluşlar için daha daha fazla finansman olanağı sağlayacağını vurgulayan Ahnen, bu projenin devletin güçlü desteği olmadan yapılamayacağını, bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ettiklerini de söyledi.

-TBB YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ CİVİL-

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Varol Civil de küresel krizin geride kalkamaya başladığını, bu dönemde Türkiye'nin finansal kesime kamu desteği sağlamayan ender ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin önemli bir gelişme ve değişme içerisinde bulunduğunu, ekonomik faaliyetlerin de daha istikrarlı ve daha güçlü bir rekabet ortamında sürdürüldüğünü anlatan Civil, ''Özel sektörün büyümeye katkısı hızlanmıştır. Kamu payı da azalmaktadır ki bu son derece önemli bir gelişmedir'' dedi.

Kriz döneminde bankacılık sektörünün kredi verme standartlarını yükselttiğinin doğru olduğunu söyleyen Civil, ekonomik faaliyette daralma nedeniyle işleri aksayan müşterilerle bankaların bir araya gelerek, düzenlemenin imkan verdiği ölçüde kredilerin yeniden yapılandırıldığını kaydetti.

BDDK açıklamasına göre yeniden yapılandırılan kredi miktarının 10 milyar lirayı aştığını kaydeden Civil, yeni dönemde bankaların daha fazla risk üstlendiğini vurguladı.

Civil şöyle konuştu:

''Bu aşamada bankacılığın kredi davranışlarına ilişkin bazı bilgilerini sizlerle paylaşmak istiyorum; Hazine 2010 itibariyle kredi hacmi 461 milyar lira olmuştur. Geçen yılın ilk 6 ayında 1 milyar liradan daha az artan krediler bu yıl aynı dönemde 64 milyar lira büyümüştür. Bu artışın yaklaşık 45 milyar lirası kurumsal kredilerden oluşmuştur. Kurumsal kredilerin (bireysel kredilerin dışında kalan) payı yaklaşık yüzde 67, KOBİ'lere sağlanan krediler yıl sonuna göre 13 milyar lira artarak 96 milyar liraya ulaşmıştır. Bankaların kredi hacmi 2002 yılına göre 8 kat büyümüştür. Toplam mevduatın yüzde 80'i kredi olarak verilmektedir.''

-KREDİ GARANTİ FONU A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI YAVUZ-

Toplantıda konuşan Kredi Garanti Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da günümüzde ekonomilerin büyümesinin, dünyanın hemen her yerinde özel sektör vasıtasıyla olduğunu söyledi.

Özel sektörün bunu başarmasının yolunun ise büyümek olduğunu kaydeden Yavuz, ''Küçüklerin küçük kalmaları kader olmamalıdır. Ülkemizdeki işletmeler de rekabet edebilmek için ölçeklerini büyütmek zorundadırlar'' dedi.

Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Projesinin az gelişmiş bölgelerdeki şirketlerin finansama erişimini kolaylaştıracağını anlatan Yavuz, Kredi Garanti Fonu olarak bu projenin içinde yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, kurumlarının sözleşme makamı sıfatıyla hareket ettiği projede 43 ildeki KOBİ'lerin ve küçük işletmelerin finansa erişiminin kolaylaştırılmasının amaçlandığını kaydetti.

AA