Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mali tatil nedeniyle uzayan beyanname verme süreleri PDF Yazdır e-Posta
20 Temmuz 2010

Image

1 Temmuz'da başlayan mali tatil, bugün (20 Temmuz Salı) mesai saati bitiminde sona eriyor.

5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanuna göre, beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içinde (1-20 Temmuz tarihleri arasında) kalan ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen vergi, resim ve harç beyannamelerinin verilme süreleri, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzuyor.

Yine aynı Kanuna göre, mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılıyor.


Buna göre, beyanname verme süresinin son günü 1-20 Temmuz tarihleri arasında kalan vergi, resim ve harç beyannameleri ile 27 Temmuz akşamına kadar verilmesi gereken beyannameler, 27 Temmuz Salı günü mesai saati bitimine kadar verilebilecek. İsteyen mükellef, beyannamelerini 27 Temmuz'u beklemeden daha önce de verebilecek.

Örneğin, Haziran 2010 dönemine ait gelir ve kurumlar vergisi stopajlarına ilişkin muhtasar beyannameler, Nisan-Haziran 2010 dönemine ait üç aylık muhtasar beyanname ve Haziran 2010 dönemine ait damga vergisi beyannamesi gibi beyannameler, 27 Temmuz Salı günü mesai saati bitimine kadar verilebilecek.

Mali tatil nedeniyle verilme süresi uzayan beyannameler ile mali tatil nedeniyle verilme süreleri uzamayan beyannameler, 30 Haziran 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Sıra No.lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğde açıklanmıştır.

ÖDEME SÜRESİ
Beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılıyor.

Buna göre, kanuni verilme süresi 1-20 Temmuz ve mali tatilin sona erdiği günü izleyen 7 gün (21-27 Temmuz) içinde kalan beyannamelere ilişkin vergilerin ödeme süresi 30 Temmuz'da sona erecek. Ancak isteyen mükellef, 30 Temmuz'u beklemeden ödeme yapabilecek.


İkmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlara ilişkin olup vadesi 1-20 Temmuz tarihleri arasına rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi de 27 Temmuz Salı günü mesai saati bitimine kadar uzamış sayılacak.

UZLAŞMA VE İNDİRİM TALEPLERİ
Talepte bulunma süresinin son günü 1-20 Temmuz tarihlerine rastlayan ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara ilişkin olarak, 27 Temmuz günü mesai saati bitimine kadar uzlaşma veya cezada indirim talebinde bulunulabilecek.

DAVA AÇMA SÜRESİ
İkmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlara karşı, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün olan dava açma süresi, mali tatil süresince işlemiyor. Buna göre, dava açma süresinin mali tatile rastlaması nedeniyle mali tatil süresince işlemeyen süreler, 20 Temmuz sonrasına eklenecek. Mali tatil nedeniyle uzayan dava açma süresinin son gününün 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca çalışmaya ara verme (adli tatil) süresine rastlaması durumunda ise dava açma süresi, çalışmaya ara vermenin sona erdiği günü izleyen günden itibaren yedi gün uzayacak.

SSK'dan emeklilik daha avantajlı
Doğum tarihim 08.05.1970. SSK sigorta başlangıcım 01.01.1987, Bağ-Kur başlangıcım 26.02.1992. Kaç yılında emekli olurum? SSK'mı yoksa Bağ-Kur'dan mı emekli olmak daha avantajlı olur? Ahmet Delen


01.01.1987 sigorta başlangıcıyla, en az son 1260 günü 4/a (SSK) kapsamında ödenmiş olmak koşuluyla, 5375 prim günüyle 50 yaşınızı dolduracağınız 08.05.2020 tarihinde SSK'dan emekliliğe hak kazanırsınız.
Verdiğiniz sınırlı bilgi ile Bağ-Kur'dan ne zaman emekli olabileceğinizi kesin olarak söyleyemiyoruz. Ancak emeklilik yaşınız Bağ-Kur'da SSK'dan daha büyük olur ve en az 25 tam yıl (9000 gün) prim ödemiş olmanız gerekir.

SGK bildirimlerinde mali tatil
SOSYAL Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken ve mali tatil süresine (1-20 Temmuz) rastlayan işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi, sigortalı işten çıkış bildirgesi, idari para cezalarına itiraz ve ödeme, borç itirazları ve taksitlendirme taleplerine ilişkin süreler ile 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının beyan ve bildirim süreleri ve İŞKUR'a verilmesi gereken işsizlik sigortası ile ilgili işten ayrılma bildiriminin verilme süresi, mali tatilin bittiği günden (20 Temmuz'dan) itibaren 7 gün (27 Temmuz günü) mesai saati bitimine kadar uzuyor.

Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/2010/07/20/yazar/18154/metin_tas_sez...