Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelgelerde Belge Düzeni PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2010

1. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 27.4.2009 tarihli ve 1234 sayılı özelgesi


"VUK'nın mükerrer 257. maddesiyle Maliye Bakanlığı'na tanınan yetki kapsamında yapılan düzenlemeler gereğince, bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan ve alkollü içki servisi yapan gece kulüpleri, diskotek, bar, pavyon, gazino, meyhane, lokanta, kafeterya ve pastane gibi işletmelerin adisyon fişi kullanmaları zorunludur. 185 seri no'lu VUK Genel Tebliği düzenlemesi gereğince, toptan oto yedek parça satışı ve restoran işletmeciliği faaliyetinde bulunan mükellefin, alkollü içki servisleri hizmeti de veren şubesinde, müşterilerden sipariş alınırken iki örnek adisyon fişi düzenlemesi ve müşterinin masasında bırakması, bilahare alınan siparişlerin fişi işlenmesi ve müşterinin hesap ödemesi esnasında adisyon fişine istinaden ödeme kaydedici cihaz fişi veya faturanın tanzim edilmesi gerekir. Adisyon fişinin masada bulunması zorunluluk olup, bilgisayarda adisyon fişi düzenlenmesinin ise şirketin iç kontrolü ile ilgili olup düzenlenmesinde bir sakınca bulunmamaktadır."

2. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 17.9.2008 tarihli ve 9436 sayılı özelgesi


"VUK'nın 234. maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyeti olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulasının vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu düzenlenmiştir. 230 seri no'lu VUK Genel Tebliği'nde noter satış sözleşmesinin de düzenlenebileceğine yer verilmiş ise de bu düzenleme yalnızca basit usuldeki mükelleflerin taşıt satışları açısından öngörülmüş olup, gerçek usulde vergilendirilen mükellefler açısından böyle bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu açıklamalarla araç alım satımı faaliyeti ile iştigal eden firmanın, vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden noter satış senedi ile satın aldığı taşıtlar için gider pusulası düzenlemesi de gerekmektedir."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...