Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücret karşılığı seminer verilmesinden elde edilen kazançların vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2010

Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’nın 28.06.2006 Tarihli özelgesi aşağıdaki gibidir.

‘İlgide kayıtlı e-postanızda; Yüksek Matematik alanında belli sayıda katılımcıya, belirli bir ücret karşılığında eğitim amaçlı bir hafta süreli seminer vereceğinizi belirterek, elde edeceğiniz kazançların ne şekilde vergilendirileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır..." hükmü yer almıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 210 uncu maddesinde, "Serbest meslek erbabı bir (Kazanç defteri) tutarlar. Bu defterin bir tarafına giderler, diğer tarafına da hasılat kaydolunur. Defterin gider tarafına, yapılan giderlerin nev'i ile yapıldığı tarih ve hasılat tarafına ise ücretin alındığı tarih ve miktarı ile kimden alındığı yazılır. Hekimler diledikleri takdirde, yukarıda yazılı malumatı protokol defterinde göstermek şartıyla ayrı kazanç defteri tutmayabilirler" hükmü yer almış, 236 ncı maddesinde de "Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir" hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 82 nci maddesinin 1 inci fıkrasının 4 üncü bendinde "Arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla tahsil edilen hasılat'ın vergiye tabi arızi kazanç olduğu hükmü yer almış, aynı maddenin ikinci fıkrasında ise "Bir takvim yılında (1), (2), (3) ve (4) numaralı bentlerde yazılı olan kazançlar (henüz başlamamış olan ticarî, ziraî veya meslekî bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) toplamının 10 milyar liralık (2005/9826 sayılı B.K.K. ile 14.000 YTL. Geçerlilik 1.1.2006) kısmı gelir vergisinden müstesnadır" hükmü yer almaktadır.

Buna göre, dilekçenizin tetkikinden ticari bir organizasyon dışında şahsi bilgi ve eğitime dayanan eğitim amaçlı olarak vermiş olduğunuz seminer faaliyetinin sürekli olarak yapılması halinde serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, faaliyetlerinizle ilgili olarak serbest meslek kazanç defteri tutulması ve elde edilen kazançlar için iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, anılan faaliyetin sürekli yapılmaması halinde arızi serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, elde edilen hasılatın 01.01.2006 tarihinden itibaren 14.000.YTL'lik kısmı gelir vergisinden müstesnadır.

(Maliye Bakanlığı’nın 28.06.2006 Tarih ve B.07.0.7.GEL.0.03.43/4304-/047902 Sayılı Özelgesi)’

 

Nexia