Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emsal Kira Bedeli Esasının uygulanmayacağı durumlar: PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2010

Image

G.V.K.'nun 73. maddesinde emsal kira bedelinin uygulanmayacağı durumlar dört bent halinde düzenlenmiştir.

Buna göre emsal kira bedelinin uygulanamayacağı durumlar aşağıdaki gibidir.

1.Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması durumunda emsal kira bedeli esası uygulanmaz. Bu hüküm uygulamada genellikle yazlık evlerin, korunması amacıyla bekçilere bırakılması durumunda işlerlik kazanmaktadır.

2.Binaların mal sahiplerinin usul füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda emsal kira bedeli uygulanmamasına ilişkin esaslar;

Sözkonusu durumda emsal kira bedelinin uygulanmaması için binaların anılan kişilerin ikametine tahsis edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle işyeri olarak tahsis edilen ve/a bu amaçla kullanılan binalar için emsal kira bedeli esası uygulanacaktır.

— Usul, füru veya kardeşlerden her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmesi durumunda, bu konutlardan vergi değeri yüksek olana emsal kira bedeli uygulanmayacak diğerlerine ise emsal kira bedeli uygulanacaktır.

— Kardeşler evli ise, eşlerden yalnız birisine tahsis; edilen konut için emsal kira bedeli uygulanmayacak, diğer eşe tahsis edilen konut için emsal kira bedeli uygulanacaktır.

3. Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi durumunda da emsal kira bedeli esasının uygulanmayacağı ilgili kanun maddesinde belirtilmiştir. Bura göre gayrimenkul sahibi aynı apartman dairesinde akrabaları ile birlikte oturmakta ise dairenin bir kısmının bedelsiz olarak akrabalara tahsis edildiği varsayımından hareketle emsal kira bedeli esasının uygulanması sözkonusu olmayacaktır.

4. Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğerr kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kira ödemeleri ve bunlar tarafından (mal sahibi olarak) kiraya verilen gayrimenkullerle ilgili olarak emsal kira bedeli esası uygulanmayacaktır

Nexia