Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Cep ve araç telefonu giderleri PDF Yazdır e-Posta
27 Temmuz 2010

Image

Cep ve araç telefonu giderlerinin nitelik  olarak diğer telefon giderlerinden herhangi bir farkı yoktur.

Söz konusu telefonların son yıllarda  kullanım alanlarının artması nedeniyle uygulamada mükellefler bu telefonların harcamalarını gider yazıp yazamayacakları konusunda tereddüte düşmüşler ve vergi idaresinden yoğun bir şekilde görüş istemişlerdir.

Vergi idaresinin konuya ilişkin olarak vermiş olduğu özelgelerin hemen hemen hepsinde tekrarlanan görüş aşağıdaki gibidir.

“İşletmenin aktifine kayıtlı olan özel araç telefonları ile (kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan taşıtlara bağlı) cep telefonlarına ilişkin haberleşme giderlerinin ticari kazancın elde edilmesi ve idamesi ile açık ve doğrudan bir bağının bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve iş hacmi ile mütenasip bulunması halinde, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.

Bu durumda işletmenin aktifine kayıtlı olmayıp, işletme sahibinin şahsına kayıtlı cep telefonuna ilişkin haberleşme ücretinin gider olarak kaydedilmesi mümkün değildir.”

Söz konusu  özelgeden anlaşılacağı üzere vergi idaresi anılan telefon harcamalarının gider olarak dikkate alınabilmesini işletmeye kayıtlı olma şartına bağlamıştır. Bu durum anılan telefonların özelliği gereği mobil olması ve işletmeyle ilgilerinin ancak işletmeye kayıtlı olmaları halinde sağlanabiliyor olmasından kaynaklanmaktadır

Nexia