Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği (Seri No:2) PDF Yazdır e-Posta
29 Temmuz 2010

1. Yasal Düzenleme

Serbest Bölgeler Kanunu’nun geçici 3. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendiyle, serbest bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85'ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin, istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden istisna tutulmuştur.

İstisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda Kanun’la Maliye Bakanlığına yetki verilmiş, Bakanlık bu yetkisini kullanarak 1 seri no.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinde ve 42 seri no.lu SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliğinde açıklama ve düzenlemeler yapmıştır.

29.07.2010 tarih ve 27656 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 seri no.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinde, Rapor verme tarihine bağlı olarak yapılacak işlemler açıklanmıştır.

2. Serbest Bölge Faaliyet Tasdik Raporu Verme Zorunluluğu ve Süresi

1 seri no.lu 3218 seri no.lu Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinde yapılan düzenlemeye göre;

- İstisna uygulaması diğer koşullar yanında yeminli mali müşavirler tarafından düzenlenecek Serbest Bölge Faaliyet Tasdik Raporu verilmesi koşuluna bağlıdır.

- Faaliyet raporunun en geç faaliyette bulunulan takvim yılını takip eden yılın şubat ayının 15. günü akşamına kadar muhtasar beyannamenin verildiği vergi dairesine teslim edilmesi gerekmektedir.

- Yıl içinde faaliyetine son veren ya da ürettiği ürünü sonraki yıl içerisinde tamamen satan veya kısmen satışla % 85 şartını gerçekleştiren mükelleflerin ise, söz konusu raporları faaliyetlerine son verdikleri ya da ürünü sattıkları veya % 85 şartını gerçekleştirdikleri ayı takip eden ikinci ayın 15. günü akşamına kadar vergi dairesine teslim etmeleri gerekir.

- Raporun süresi içerisinde ibraz edilemeyeceğine ilişkin, mükellefler veya YMM'ler tarafından makul mazeret bildirilmesi halinde, vergi dairesince yasal sürenin bir katını geçmemek üzere ek süre verilebilmektedir.

3. Raporun Süresinde Verilmemesi Halinde Uygulama

Bir önceki bölümde de açıklandığı üzere, makul mazeret bildirilmesi durumunda, rapor verme süresi yasal süre kadar uzatılabilmektedir. Verilen ek süre içinde ibraz edilen raporlar yasal süresi içinde verilmiş rapor hükmündedir.

Raporun, istisnanın uygulanacağı takvim yılını takip eden Şubat ayının 15. günü akşamına kadar vergi dairesine vermeyenlerle ilgili olarak 2 seri no.lu Serbest Bölgeler Kanunu Genel tebliğinde yapılan açıklamaya göre;

- Herhangi bir başvuruda bulunulmaksızın, yasal süreyi takip eden 46 günlük süre içinde raporun verilmesi halinde rapor vergi dairesince kabul edilerek ileme konacak, ancak bu mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununun 352/II-7. maddesi çerçevesinde usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

- Bu süreden sonra verilecek YMM raporları ise işleme konulmayacak, dolayısıyla istisna uygulanmayacaktır.

4. Özet Tablo

Rapor Verme Zamanı

Rapor Üzerine Yapılacak İşlem

- Yasal sürede verilen raporlar

(Faaliyette bulunulan takvim yılını takip eden yılın şubat ayının 15. gününün akşamına kadar verilen raporlar)

- İşleme konur.

- Alınan ek sürede verilen raporlar

(Yasal süreyi takip eden 46 gün içinde verilen raporlar)

- İşleme konur.

- Ek süre alınmadan, 46 günlük ek sürede verilen raporlar

- İşleme konur

II. Derece usulsüzlük cezası uygulanır (Sermaye şirketleri için 50.00 TL)

- 46 günlük süreden sonra verilen raporlar

- İşleme konmaz

İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.pwc

3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği