Kanunla yasaklanmış işten kaynaklanan zarar ziyan ödemesi |
30 Temmuz 2010 | |
Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. ncı maddesinin 3’ncü bendinde “işle ilgili olmak şartıyle, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar” ın ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hükme göre bir zarar ziyanın gider yazılması için
1.Zarar, ziyan ve tazminatın işle ilgili olması
2.Ödemenin mukavelename, ilam veya kanun emrine dayanması
3.Zarar, ziyan veya tazminat ödemesinin teşebbüs sahibinin kusurundan kaynaklanmaması, gerekmektedir.
Ancak diğer şartları taşısa dahi zarar, ziyan veya tazminat ödemesine konu olan işin kanunla yasaklanmış olması halinde söz konusu ödemeler gider olarak indirim konusu yapılamaz. Nitekim Danıştay 4. Dairesi 20.03.1975 tarihinde vermiş olduğu kararda “Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğüne aykırı hareketi nedeniyle 18 yaşından küçük işçinin uğradığı kazadan dolayı mahkeme kakarına dayanarak ödenen tazminatın gider yazılamayacağı” belirtilmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 41’nci maddesinin 5’nci bendinin parantez içi hükmünde “akitlerde ceza şartı olarak derpiş edilen tazminatlar cezai mahiyette tazminat sayılmaz” hükmüne yer verilmiştir. Bu nedenle söz konusu tazminatlar GVK’ nun 40/3’ncü maddesi kapsamında değerlendirilip gider olarak dikkate alınacaktır.
Zarar, ziyan ve tazminatların gider yazılmasına olanak sağlayan kanun maddesinde yer alan “ödenen” ifadesi tartışma yaratacak niteliktedir. Bu ifade ile nakden mi yoksa hesaben ödemenin mi kastedildiği açık değildir. Ancak söz konusu giderlerde de tahakkuk esası uygulanmasının mümkün olacağı kanısındayız.
Nexia |