Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşverene 2 müjde PDF Yazdır e-Posta
02 Ağustos 2010
Image

1 - İŞKUR’ un düzenlediği mesleki eğitim belgesi ile işe giren kişinin sigorta primi 1 yıl boyunca devletten!

2 – 5 kişiden çok işçi çalıştıran işveren, en az lise ve üzeri eğitimli bir kişiyi staja başlatıp sonra işe alırsa, 1 yıl prim ödemeyecek.

İstihdama getirilecek yeni teşvikler TBMM’nin yeni çalışma dönemi gündeminin ilk maddeleri arasında yer alıyor. Tasarıdaki düzenleme ile mesleki eğitim almış, kurs bitirme belgesi olan gençler, işveren gözünde çok daha avantajlı şekilde işe girebilecek. Çünkü kurs bitirme belgesini gösteren işçiyi işe alan işverenin 1 yıl süreyle işverenin yatıracağı sigorta primini devlet karşılayacak. Ayrıca, iyi bir eğitim almış stajyeri işe alan işveren de 1 yıl boyunca o işçi için sigorta primi ödemeyecek; bu para İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.

MAZERET KALMADI

İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, yeni düzenlemelerle işsiz olan genç işgücümüz vasıflı hale gelirken, işverenin de gerçek anlamda nitelikli eleman bulabileceğini söyledi. Coşkun, ‘İşverenlere yeni kolaylıklar sağlanacak. Artık hiçbir işveren ‘iş yerimde çalıştıracak nitelikli iş gücü bulamıyorum’ cümlesini kullanmamalı’. Çünkü; İŞKUR olarak her alan ve her meslekte mesleki eğitim programı yapıyoruz dedi. Coşkun, “İstanbul’da 187 Özel İstihdam Bürosu var. Böyle bir hizmet verilirken insanlarımız hâlâ eş dost vasıtasıyla ve tavsiye ile iş arıyor” eleştirisinde de bulundu.
İşte, Muammer Coşkun’un İstanbul Ticaret’in sorularına verdiği yanıtlar:

İŞKUR’ un meslek edindirme kurslarına devamlılık nedir?

İŞKUR bünyesinde gerçekleştirilen meslek edindirme kurslarının büyük çoğunluğu istihdam garantili kurslar olarak düzenleniyor. Ancak; kurs başlangıcından bitene kadarki sürede kursiyerlerin yaklaşık yüzde 10’u kurs bitmeden ayrılıyor. Kurs süresince bu gençlerimize aylık 330 lira para veriyoruz. İş kazası ve meslek hastalığı sigorta primini yatırıyoruz. Kurs sonunda onları nitelikli çalışan konumuna getiriyoruz. Ancak buna rağmen kurstan ayrılıyorlar. Bunun nedenleri çok iyi araştırılmalı.
İşten ayrılan gençler için de aynı şey söz konusu. Acaba yeni bir iş bulup da mı ayrılıyor, yoksa o mesleğin kendisine uygun olmağını mı düşünüyorlar? Bu çok önemli bir nokta.

HÂLÂ EŞ DOST TAVSİYESİYLE İŞ ARIYORLAR!

İşgücünde bu kadar hareketlilik olunca, iş arayan kişiler acaba doğru bir yol takip etmiyorlar mı?

İŞKUR ile birlikte İstanbul’da iş ve işçi bulmaya aracılık hizmeti veren 187 Özel İstihdam Bürosu var. Özel istihdam bürolarının istihdamdaki etkinliği yüzde 10 civarında. Böyle bir hizmet verilirken insanlarımız hâlâ eş dost vasıtasıyla ve tavsiye ile iş aramayı tercih ediyor. Bu da istihdamdaki etkinliği azaltıyor. Ülkemizde artık insanlarımız rastgele iş aramamalı. İşsizler, iş ve meslek danışmanlar› aracılığıyla, çeşitli kişilik testlerinden geçirilerek işe yerleştirilmeli. Bütün İŞKUR’ larda İş ve Meslek Danışmanlığı birimleri oluşturacağız. Vatandaş kapıdan içeri girdiğinde önce iş ve meslek danışmanına gidecek, hangi işte çalışabileceği tespit edildikten sonra işverenle buluşturulacak. Böylece insanların ilgisi, yeteneği ve yapabileceği işler tespit edilerek daha doğru bir meslek seçmeleri de sağlanmış olacak.

ÜCRET YETERSİZ DEYİP BIRAKIYORLAR

İşten ayrılanlar hangi gerekçeleri gösteriyor?

Bulduğu işi beğenmeyenlerin birinci gerekçesi, çalıştığı kurumun ücret politikası. İş başvurusu için İŞKUR’ a gelenler, iş yerinin teklif ettiği ücretin yetersizliğini ve çalışma şartlarının ağır olduğunu belirtiyorlar.
Krizin etkilerinin azaldığı konuşuluyor. İşsizlik rakamları hangi seviyelerde?
İşsizlik gittikçe normal değerlere iniyor. Geçen yılın aynı dönemi ile bu ayki veriler mukayese edildiğinde krize rağmen işsizlikte 5 puanın üzerinde azalma olduğu görülüyor. Kriz, etkisini yavaş yavaş kaybediyor; istihdamda da artış başladı. Yeni teknolojiye uyumlu İyi bir mesleki eğitim almış olan kişinin ‘işe giremiyorum’ deme dönemi minimuma doğru iniyor. Türkiye’de her yıl iş gücüne 800 bin kişi katılıyor. Tarımdaki çözülmeyle beraber bu 1 milyon kişi demek.

* * *

‘Nitelikli işgücü bulamıyorum’ mazereti artık kalmadı

İşverenler insan kaynağı temin ederken hangi yolu izlemeli?

Devletin kendilerine tanıdığı imkanları çok iyi takip etmeliler. Devlet çok güzel teşvik politikaları geliştirdi. İşverenlere nitelikli işgücü temini için kaynak aktarmaya başladı. İŞKUR bu kaynaklarla işverenlerin istediği mesleklerde işgücü yetiştirerek eleman temin ediyor. Eğer bir işletmenin; eğitim yeri, donanımı, ekipmanı, makinesi ve eğitmeni varsa bu eğitimleri doğrudan işletmede yapıyoruz. Eleman seçimini ve eğitim kriterlerini belirleme yetkinside işverene bırakıyoruz. Eğitim süresince eğitici, eğitim yeri ve eğitim esnasında kullanılan temrin giderlerini de ödüyoruz. Kursa katılan kişilerin aylık 330 TL cep harçlığı, iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primlerini de İŞKUR olarak karşılıyoruz. İşverenin kendi eğitim yeri yoksa, dışarıdan hizmet satın alınarak bu eğitimleri sağlıyoruz.

İşverenden tek istediğimiz, yetişmiş olan bu kişilerin en az yüzde 50’sini işe alması. İşverenlerimiz bunun büyük bir fırsat olduğunu bilmeli. Ayrıca ihtiyaç duyduğu işgücü açığını İŞKUR’ a bildirmesinin kendi yararına olacağını fark etmeli. Yeni düzenleme ile İŞKUR’ un kurslarından mezun olan kişinin işe başladığı an itibariyle bir yıl sigorta primi İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Ayrıca işverenin ödemesi gereken işçi sigorta primini de İŞKUR ödüyor. Böylece işverenlere de kolaylık sağlanıyor. Bu hizmetler karşısında artık hiçbir işveren, “Ben iş yerimde çalıştıracak nitelikli iş gücü bulamıyorum” cümlesini kullanmamalı. Halen halkımızda ve iş adamlarımız da kamu kurumları ile çalışma alışkanlığı arzulanan seviyeye gelmedi. Devletin kurumlarında çalışanlar bizlerin asıl işi, halkın taleplerini yerine getirmektir.

* *

UMEM Projesi hakkında bilgi verir misiniz?

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, İŞKUR Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Erkek Teknik Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Bu çerçevede sanayicinin nitelikli iş gücü ihtiyacını gidermek için İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Türkiye genelinde 111 okulun donanımı için 2010 yılında 88 milyon kaynak verildi. Yine 2010’da meslek okullarındaki 2 bin eğitimcinin eğitimi için 4 milyon liradan fazla kaynak ayrıldı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin danışmanlık hizmetleri için 1.5 milyon liraya yakın para tahsis edildi. 2011 ve 2012 yıllarında da okulların altyapısının güçlendirilmesi için yıllık 8.8 milyon lira, eğiticilerin eğitimi için 4 milyon lira olmak üzere, toplamda İŞKUR, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan söz konusu 111 okulun alt yapısının yenilenmesi ve eğiticilerin eğitimi için 119 bin 270 lira kaynak aktardı. İstanbul’da bu kapsamda 8 tane okul var.

* * *

Bu proje nasıl işleyecek?

Ankara’da üst icra kurulu, illerde kurs yönetim kurulları oluşturuldu. Kurs Yönetimi İŞKUR; Milli Eğitim, İTO ve İSO temsilcilerinden oluşuyor. İTO ve İSO işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün hangi meslek dallarından olduğunu belirleyecek. Daha sonra belirlenen mesleklerde hangi okulda kurs açılması gerektiğine karar verilecek. Kurs başlamadan önce kursa başlayacak kişi işverenle eşleştirilecek.
Kurs teorik ve pratik bilgilerden oluşuyor. Kursiyerler okullarda gördükleri eğitim süresi kadar işletmelerde staj yapacak. Eğitim ve staj süresince kursiyerlerin eğitim ücretleri, iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından ödenecek. Stajın ardından eğitim ve staj süresi kadar işveren tarafından o kişi işe alınacak. İşverenin işe aldığı bu kişi için ödeyeceği sigorta primi 1 yıl süre işsizlik fonundan karşılanacak . Bu proje 2010 Ekim ayı içinde hayata geçirilecek.

* * *

Belediyeler İŞKUR’ un çalışmalarında nasıl bir rol üstleniyor?

İstanbul’daki 39 İlçe Belediye ile protokol imzaladık. Her ilçe belediyesinde İŞKUR Hizmet Noktası var. İş arayan kişiler, bu noktalara gittiklerinde İŞKUR’da hangi mesleklerde açık işler var, açılan ve açılacak kurslar hangi mesleklerden oluşuyor, işten çıkarılmış olan kişi ne kadar süre ile ne kadar işsizlik ödeneği alacak bunları görebiliyor. Ancak bazı belediyelerimiz bu sistemi çok aktif kullanırken, bazıları ne yazık ki farkında değil ya da yeterince değerlendiremiyor. Halbuki halkın yüzde 80’i belediyelere iş talebi için gidiyor.

* * *

Bu teşviklerden haberiniz var mı?

* 2010 sonuna kadar işveren, son 1 yıllık ortalama işgücüne ilave olarak 18-29 yaş arasındaki erkek eleman ya da bayanlarda yaş sınırı yok, herhangi bir yaştaki bir bayanı işe aldığında 5 yıl boyunca işverenin ödeyeceği sigorta primi kademeli olarak; Birinci yıl işverenin yatıracağı sigorta priminin yüzde 100’ü, ikinci yıl yüzde 80’i, üçüncü yıl yüzde 60’ı, dördüncü yıl yüzde 40’ı ve beşinci yıl yüzde 20’si işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor
* İşverenler, 2009 Ekim ayında çalıştırdıkları toplam işçi sayısına ilave olarak en az 3 ay ve daha uzu süre işsiz olan bir kişiyi işe aldıklarında sigorta primi 6 ay fondan karşılıyor.
* İŞKUR’ dan işsizlik ödeneği alan bir kişiyi işe alan işveren, bu kişinin kalan işsizlik ödeneği süre hakkı ile sınırlı olmak üzere, hem işverenin hem de işçinin yatıracağı sigorta primi işsizlik fonundan karşılanıyor.
* 50’nin üzerinde işçi çalıştıran işletmeler, yüzde 3 oranında engelli işçi çalıştırdıklarında, işverenin yatıracağı sigorta primi hazine tarafından karşılanıyor.

http://www.ito.org.tr/wps/portal/gazete-detay?WCM_GLOBAL_CONTEXT=ito_portal_tr/ito-portal/gazete/gzt-2010/gzt-2010-7/gzt-2010-7-30/cd78048043663ece8f0aafcc95365815