Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Uyuyan bekçi tazminatsız atılır PDF Yazdır e-Posta
05 Ağustos 2010

Okurumuz Gülnaz U. “Fabrika’da gece mesaisinde uyuyan, işini gereği gibi yapmadığı için 30 günlük maaşından azda olsa maddi zarara neden olan gece bekçisinin iş akdini 25. maddeye göre fesh edebilir miyiz?” diye soruyor.

Güvenlik görevlisi gibi işyeri için hayati önemi haiz bir görevde bulunan kişinin gece nöbetinde iken uyuması gece uyuması doğruluk ve bağlılığa uymayan bir davranıştır. Dolayısıyla işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması gerekmez.

Gece bekçisi olarak çalışan işçinin görev esnasında uyumuş olması İş Kanunu’nun 25/II-e maddesi uyarınca işverene hizmet akdini derhal fesih yetkisi verir.

Gece bekçisi olarak çalışan ve görev sırasında uyurken yakalanan işçinin iş akti işverence derhal feshedilebilir. Bu durumda ihbar ve kıdem tazminatı ödenmez.

Ancak, gece bekçisi olarak çalışan işçinin görev esnasında uyumuş olması durumunda iş sözleşmesini fesih yetkisi, işverenin olayı öğrendiği günden başlayarak altı iş günü içinde kullanılmalıdır.

Resul Kurt

http://www.stargazete.com/gazete/yazar/resul-kurt/uyuyan-bek...